Nieuws

Donar in overtime onderuit in Rotterdam

Laatst geupdate: dinsdag 25 oktober 2022

Donar moet in Rotterdam buigen voor Feyenoord. De wedstrijd komt niet lekker op gang en er worden veel persoonlijke fouten gefloten. Door de foutenlast in kwart 1 en 4 kan Donar geen vuist maken tegen de Rotterdammers en verliest het nipt.

27

In de vierde wedstrijd in acht dagen moest Donar het vanmiddag opnemen tegen Feyenoord in Rotterdam. Donar komt snel op een 6-0 achterstand. Er worden veel fouten gefloten voor de Donarspelers en al snel staat Leon Williams op 2 fouten en komt Charles Callison voor hem in het veld. Ook Vernon Taylor heeft snel twee fouten. Binnen 2 minuten heeft Donar al 5 teamfouten aan de broek en kan het verdedigend geen vuist meer maken. Feyenoord maakt daar gretig gebruik van en kan veel gratis punten sprokkelen vanaf de vrije worplijn. Het eerste kwart wordt afgesloten op 25-17.

In het tweede kwart speelt Donar noodgedwongen een zone verdediging, om niet te snel weer in foutenlast te komen. Dit geeft Feyenoord de mogelijkheid om van afstand te scoren. Langzaam aan komt Donar dichter in het spoor van Feyenoord en na een nietgefloten fout op Willem Brandwijk krijgt coach Stimac een technische fout. Donar zet de schouders er weer onder en komt gaandeweg weer langszij en vlak voor rust brengt Olaf Schaftenaar met een bommetje de ruststand op 43-45.

In het derde kwart lijkt Donar op stoom te komen en binnen twee minuten loopt het uit naar 43-49. Na een korte onderbreking om de vloer droog te krijgen gaat het spel weer verder. Feyenoord blijft aan het vinkentouw hangen en na een drietje van Diggs komt Feyenoord op 59-58. Het kwart wordt afgesloten op 59-60.

Net als in het eerste kwart, komt Donar in het vierde kwart snel in foutenlast. Binnen twee minuten al drie teamfouten, terwijl Feyenoord lang op nul fouten blijft staan. Halverwege het vierde kwart is de score in evenwicht op 72-72 en vanaf dan is het een puntje puntje wedstrijd. Vrije worpen zullen uiteindelijk de beslissing moeten brengen. Met nog 11 seconden te spelen krijgt Jeroen vd List twee vrije worpen. Het is dan 78-80. Hij mist beide vrije worpen, maar met nog twee seconden te spelen lost Diggs een noodschot waar een fout op wordt gemaakt. Diggs heeft zijn zenuwen in bedwang en schiet beide vrije worpen raak. 80-80 en de poging van eigen helft door Leon Williams mag niet baten. Overtime dus (kwartstand 21-20).

De verlenging is eerder spannend dan mooi en in het begin gaat er dan ook veel fout bij beide ploegen. De eerste score is voor Feyenoord, via twee vrije worpen door V/d List. Die mag nog een keer van de vrije worplijn aanleggen en dan staat het 84-80. Donar komt even niet aan scoren toe en Feyenoord kan weer vanaf de vrije worplijn de score bijwerken naar 86-80. Butjankovs scoort dan eindelijk en brengt de achterstand met een drietje terug naar 3 punten: 86-83. Diggs zet Feyenoord op 88-83 en de wedstrijd lijkt gespeeld. Butjankovs kan vanaf de vrije worplijn de 88-85 maken. Over en weer gaan er een aantal aanvallen fout en vlak voor tijd kan Willem Brandwijk de stand nog op 88-87 zetten. Diggs verzilvert nog een vrije worp voor 89-87, Er is echter geen tijd meer om nog een schotpoging te wagen. Stand overtime: 9-7. Eindstand 89-87.

Topscorer: Artjoms Butjankovs 18 ptn

Rebounds: Clay Mounce en Artjoms Butjankovs 7

Assists: Leon Williams 6

Komende woensdag, 26 oktober, speelt Donar weer thuis in MartiniPlaza voor de FIBA Europe Cup.

Update 24-10-2022: Donar heeft protest ingediend tegen het verloop van de wedstrijd. We wachten het oordeel af van de arbitragecommissie van de BNXT League.