Nieuws

Donar slaat eerste slag

Laatst geupdate: zondag 21 mei 2023

Na twee verlengingen sluipt Donar met de volle buit uit de 5 meihal

dsc_1095.JPG

ZZ Leiden

91
zondag 21 mei, 15:00

Donar

94
ZZ Leiden
Donar
Punten Fouten Steals Rebounds Assists
Q1
Q2
Q3
Q4
ZZ Leiden 91 22 9 37 24
25
12
15
19
Donar 94 22 7 37 20
18
19
14
22

De finale van de Nederlandse play-offs beloofde een kraker te worden, mede gezien de vele voorgaande ontmoetingen tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Donar. Statistisch gezien zou de uitkomst van de eerste wedstrijd van doorslagggevend belang zijn, een gegeven dat vast hier en daar in achterhoofden heeft gezeten. Beide teams verschenen met bijna volle kracht op het plankier, zij het dat net bekend was geworden dat Kjeld Zuidema dit seizoen niet meer in actie komt.

Het eerste kwart was vooral een duel Leiden vs Mounce (12p). De eerst gelijkopgaande strijd kon niet verhullen dat de thuisploeg net iets comfortabeler in z’n vel zat en betere schotopties kreeg, doordat de defense bij de gasten niet goed stond. Coach Stimac moest daarom met nog een dikke minuut te gaan en een 22-16 stand een time-out nemen. Een buzzerbeater van Maarten Bouwknecht zorgde voor de kwartstand van 25-18.

Het tweede kwart gaf meer strijd en enkele achtereenvolgende scores van Steph Branch brachten de spanning terug. Donar verviel echter in slordig spel met een 12-punts achterstand tot gevolg.

Maar zoals we allen weten is basketbal een spel van runs. Ingeleid door wat Leidse missers kregen de Groningers in de slotminuten van dit kwart ineens de ruimte en profiteerden ze met een 0-12 run (37-37 rust).

Het derde kwart was vooral een gevecht. Niet letterlijk natuurlijk, maar er werd geknokt om elk balbezit en elke score. Hoogstandjes waren schaars en het spel stond aan beide zijden bol van de fouten, maar dat zal het publiek weinig hebben geïnteresseerd (57-58).

In de eerste vijf minuten van het slotbedrijf kon Donar een klein gaatje slaan, niet door flitsend aan te vallen, maar door stug te blijven verdedigen. ZZ Leiden gaf uiteraard niet op en het verschil bleef gering. Het was vooral Jordan Collins die z’n team in het spoor hield en zorgde voor de aansluiting bij 70-72. Dat was ook de stand bij het ingaan van de laatste minuut. Een block van Roeland Schaftenaar op Clay Mounce en de daaropvolgende score zorgden voor 74-74. Balverlies van Steph Branch boorde de Groningse hoop de bodem in en de laatste 1,2 seconden waren niet genoeg voor een schot van Leiden. 

Een uitwisseling van drietjes zette weer een voorsprong voor Donar op het bord. Viktor Gaddefors kwam nu opeens door met twee stuks bijna op rij, daarmee het verschil naar zes tillend (79-85) met nog 1:42 op de klok.

Twee Leidse en twee Groningse missers veranderden niets, maar enkele vrije worpen en een onvervalste blunder van Clay Mounce bracht Leiden de tweede verlenging: 85-85.

Na nog eens vijf minuten schermutselingen met veel spanning stond het 91-92 met nog 7,3 seconden te gaan en Leids balbezit. Op dat moment was het de Leidse ster Jordan Collins die de bal kinderlijk verspeelde aan… Steph Branch, die de aangeboden vrije worpen dankbaar verzilverde. Daarmee was de eindstand 91-94 en konden de Groningers feestvieren na een echt play-offduel.

Dinsdag gaat de serie verder in een waarschijnlijk uitverkocht Martiniplaza. Er zijn nog enkele kaarten!

Deel op social media

Meld je aan voor de

Donar Nieuwsbrief

Donar gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren