Nieuws

Donar U22 lijdt eerste nederlaag van het seizoen

Laatst geupdate: dinsdag 25 oktober 2022

Zaterdagavond 22 oktober, volle tribunes in sporthal Vinkhuizen voor een regelrechte kraker in de Dutch Talent League: Donar U22 tegen Apollo U22. De mannen van coaches Lechner en Houttuin zijn tot deze wedstrijd nog ongeslagen en daarmee koploper in de DTL. Apollo heeft traditiegetrouw een zeer sterk team onder leiding van oud international Wierd Goedee en een aantal spelers zijn ook actief in het herenteam dat in de Mannen Eredivisie uitkomt.

Beide teams starten de wedstrijd met veel energie en wisselen scores uit. Jelte Mast scoort een hele verre driepunter voor de Groningers die wordt beantwoord door een verre bom van Jibbe Sicking: 4-5 na twee minuten spelen. Een sterke actie naar de ring van Délé Adetunji zorgt voor 11-8. Hierna zijn het aan Amsterdamse zijde de broers Poels die scorend doorkomen en Gimon Arkema die voor de Groningers een aanvallende rebound pakt, na een door hem gemist schot, en verzilvert: 13-13. Sterke acties van Mats van der Werf onder de ring zorgen, samen met een mooi schot van Gimon Arkema, voor een tussenstand na het eerste kwart van 23-17.

Het begin van het tweede kwart is nog voor Donar. Scores van Olivier Sipkens en Mats van der Werf en een mooie driepunter van Saverio Lisci zorgen voor de de grootste voorsprong tot dan: 30-21 na twee minuten in het tweede kwart. Dit noopt coach Goedee tot ingrijpen en met een sterke zone verdediging slagen de Amsterdammers er in om zand in de Groninger aanvalsmachine te strooien. Donar komt lang niet tot scoren en daar maakt Apollo gretig gebruik van: middels een 0-13 run nemen zij een voorsprong van 30-34. Mats van der Werf doet wat terug met een driepunter maar het slotakkoord van de eerste helft is een schitterende alley oop van Jibbe Sicking op Jaro Abrahams waarmee de ruststand op 33-36 wordt bepaald.

In het derde kwart gaan beide teams door met hoe ze het tweede kwart geeindigd waren. Apollo legt veel energie in de verdediging en scoort een aantal makkelijke punten uit de afgedwongen turnovers. Na een 0-9 run van de Amsterdammers vlucht coach Lechner in een time out om zijn team weer op de rails te krijgen. Na een score van Stef Poels is het echter 35-50 voor Apollo en ziet het er somber uit voor de Groningers. Echter, een sterke run van Donar zorgt voor 8 punten op rij (waarvan vijf door Gijs Deekens) waardoor de stand na het derde kwart 43-50 is.

Wierd Goedee heeft zijn mannen weer op scherp gezet wat zich uitbetaald in een 0-8 run aan het begin van het vierde kwart. Na 4 minuten spelen is de stand hierdoor 43-58 wat coach Lechner noopt om weer een time out te nemen. De Groningers rechten hierna nog éénmaal de rug en gaan op jacht naar de Amsterdammers. Een fraaie driepunter van Gimon Arkema en vrije worpen én een driepunter van Saverio Lisci zorgen ineens voor een 54-60 stand met nog anderhalve minuut te gaan. De wedstrijd ligt weer open en de Groningers ruiken bloed. Een slordige balinname op de achterlijn zorgt echter voor een kostbare turnover die door Sam Vianen dankbaar wordt omgezet in een score: 54-62. Hiermee is de wedstrijd gespeeld en is de eindstand 54-66.

Al met al een leerzame wedstrijd voor de Groningers die terecht verslagen werden door een sterker, scherper en energieker Apollo. Over twee weken speelt Donar U22 de volgende wedstrijd: op zondag 6 november om 13.00 uur in de Willem Alexander Sporthal in Groningen.

Scores: Gimon Arkema 11 punten, Mats van der Werf 9 punten, Gijs Deekens 8 punten, Saverio Lisci 8 punten, Jelte Mast 7 punten, Délé Adetunji 6 punten, Olivier Sipkens 3 punten en Jasper Puister 2 punten.