Donar U22 wint in Almere

Laatst geupdate: vrijdag 16 december 2022

Op donderdagavond met een code oranje vanwege de ijzel, togen de mannen van Donar U22 naar Almere voor een inhaalwedstrijd tegen de Almere Pioneers. Met wederom een complete Donar selectie werden de degens gekruist met een tegenstander die nog volop in de race is voor plaatsing voor poule A van de Dutch Talent League. Hierin wordt na de Kerstvakantie door de bovenste zeven teams een hele competitie gespeeld om de eindstand te bepalen voor de playoffs. Die worden dit jaar door 8 teams gespeeld doordat de nummer 1 van poule B als laatste team zal deelnemen aan diezelfde playoffs.

De eerste score van de wedstrijd is voor Almere maar daarna laten de Groningers zien dat ze niet voor niets bovenin de Dutch Talent League meedraaien. Met veel energie in de verdediging en met volle overtuiging in de aanval werd er uitgelopen naar een 10-16 voorsprong na 6 minuten spelen.  Almere gaf niet op en kwam via Joshua Kabel op 15-22 maar een mooie and-1 van Kylian Datema zorgde voor het slotakkoord: 15-25 na het eerste kwart. Opvallend was dat na dit eerste kwart al negen spelers van Donar hadden gescoord, een goede indicator van het teamspel dat gespeeld wordt.

In het begin van het tweede kwart vallen de scores voor de Groningers minder makkelijk en wordt het vertoonde spel wat slapper qua energie. Almere ruikt haar kans en komt, mede door een 7-0 run, terug tot 24-30. Coach Lechner neemt een time out om zijn mannen aan te sporen en dat sorteert effect. Met wederom goed en energiek teamspel loopt Donar weer uit waarbij opvalt dat Mark Roorda in korte tijd 6 punten scoort. Het slotakkoord van het tweede kwart is een driepunter van Gimon Arkema: ruststand 31-46.

Het derde kwart begint met een 6-0 run voor de mannen uit Almere. Nog geen minuut zuivere speeltijd later hebben de Groningers op hun beurt een 6-0 run geplaatst waardoor het verschil weer 15 punten is: 37-52. De Pioneers blijven aanhaken en leggen nog meer energie in de verdediging. Dit resulteert in een aantal fast breaks maar omdat de mannen van coaches Lechner en Houttuin door onder andere 5 punten van Mats van der Werf zelf ook blijven scoren, staat na het derde kwart een 49-64 stand op het scorebord.

Het vierde kwart wordt geopend met een mooie score van Mark Roorda: 49-66. Daarna is het Llian James die met een and-1 de achterstand terugbrengt tot 52-66 voor Almere. De Groningers hebben de wedstrijd onder controle en spelen de wedstrijd goed uit. Eindstand 63-78.

Scores: Mark Roorda 12 punten, Mats van der Werf 11 punten, Jelte Mast 10 punten, Kylian Datema 8 punten, Délé Adetunji 8 punten, Gimon Arkema 8 punten, Saverio Lisci 6 punten, Jasper Puister 6 punten, Sven van Mieghem 4 punten, Gijs Deekens 3 punten, Olivier Sipkens 2 punten.

Dit kalenderjaar speelt Donar U22 nog één wedstrijd en wel komende zondag om 13.00 uur in de Willem Alexander Sporthal tegen United Academy.