Donar vergeet zichzelf te belonen

Laatst geupdate: dinsdag 06 december 2022

Donar en ZZ Leiden gelijkwaardig, maar Leiden trekt aan langste eind

Aan het begin van de ontmoeting met ZZ Leiden had Donar - nog zonder "Ricky" Magdevski - even moeite met de dynamiek van Leiden-guard Deion Hammond, maar snel daarna sloot de defensie beter en ontspon zich een spannend duel. De aanval liep aardig met Gaddefors als aanjager in het eerste deel. De Leidse buzzerbeater aan het eind van kwart één bracht de teams toch weer vlakbij elkaar.

Het tweede kwart was een stukje moeizamer. De Leidse verdediging had de zaken beter voor elkaar en dwong Donar tot mindere schotopties. Ook bij Donar zat de boel op slot zodat het publiek (3050) aankeek tegen een lage ruststand: 31-28.

Het derde kwart was in het begin lastig. Hammond had het vizier nog steeds op scherp en Donar keek lang tegen een kleine achterstand aan. Een paar mooie aanvallen zetten de zaal echter in vuur en vlam en de thuisploeg liep uit naar een vijf-punts voorsprong. Deze smolt weg als sneeuw voor de zon aan het eind van het kwart.

In het slotbedrijf kwart leek Donar afstand te gaan nemen door (weer) Gaddefors, maar Alcegaire, Hammond en Venskus hielden de (driepunts)machine aan de gang (61-59).

Halverwege het kwart kwam Ronalds Zakis verkeerd neer en moest het veld geblesseerd verlaten. Hij was oké, maar toch was het een breekpunt in de wedstrijd. Enkele gemiste aanvallen en evenzoveel succesvolle aan Leidse kant tilden het verschil naar zeven met nog anderhalve minuut te gaan en dat kwam de thuisploeg niet meer te boven ondanks verwoede pogingen.

Ondanks het verlies was duidelijk dat Donar nog steeds een team is om rekening mee te houden voor het vervolg van de competitie en dat beloonden de fans met applaus.

Daarna was het de beurt aan Thomas Koenis. Via onze social media krijgt u daarvan alles te zien.

Maar dat het een emotionele avond was, is duidelijk. Zoveel bekenden waren fysiek aanwezig, waaronder Thomas' familie, Ivica Skelin en Jason Dourisseau, en daarnaast op het grote scherm nog een bonte verzameling oud-teamgenoten die veel aardige woorden voor Thomas hadden.

Er waren ook diverse cadeaus, van de SV Donar, MartiniPlaza (De Thomas Koenis-tribune!), Zorg en Zekerheid Leiden bij monde van voorzitter Marcel Verburg - en van de club zelf.

Thomas Koenis' shirtnummer 14 zal nooit meer door een Donar-speler worden gedragen - dat nummer hangt voortaan in de nok van MartiniPlaza!