Nieuws

Donar verliest en speelt geen bekerfinale

In een wedstrijd die meer spannend dan goed is, lukt het Donar niet om de vijf punten voorsprong uit de eerste wedstrijd vast te houden.

935087d9-dd50-474b-b19f-37600e83e0ba.JPG

ZZ Leiden

76
Basketball Cup zondag 22 januari, 17:00

Donar

63
ZZ Leiden
Donar
Punten Fouten Steals Rebounds Assists
Q1
Q2
Q3
Q4
ZZ Leiden 76 22 12 33 15
15
30
10
21
Donar 63 29 5 36 8
19
17
13
14

Donar gaat goed van start en neemt via scores van Clay Mounce direct een brutale voorsprong van 0-6 en 2-8. Als Victor Gaddefors dan ook nog scoort (2-10) lijkt het een mooie avond te worden voor Donar. Leiden laat het daar niet bij zitten en geholpen door de foutenlast van Donar (halverwege het kwart al op vijf teamfouten) en een ontketende Hammond komt Leiden terug tot 15-19.

In het tweede kwart weet Leiden beter om te gaan met de spanning en scherpt het de verdediging nog eens aan, Donar dwingend tot lange aanvallen, die ook niet altijd succesvol aflopen. Na twaalf minuten speeltijd zijn er al 17 persoonlijke fouten gefloten, wat ook in het tweede kwart resulteert in veel vrije worpen. Het komt de vaart in de wedstrijd niet ten goede. Donar komt in het tweede kwart weer snel in de penalty en ook nu weet Leiden dankbaar gebruik te maken van de geboden kansen vanaf de vrije worplijn. Coach Stimac krijgt in deze fase een technische fout na een gefloten fout op Maarten Bouwknecht die de vrije worpen verzilvert. Het is dan 42-35 en virtueel staat Leiden in de finale. Vlak voor rust mag Andrej Magdevski nog twee vrije worpen nemen, nadat Worthy de Jong een fout op hem maakt. Andrej verzilvert er een, waardoor de rust wordt bereikt op 45-36.

In het derde kwart gaat er aan beide kanten veel mis. Het duurt ook even voordat er gescoord wordt. In dit derde kwart komt Leiden snel in foutenlast en Donar terug naar 45-41. Beide ploegen blijven stevig verdedigen en er wordt weinig gescoord door beide ploegen. Het kwart eindigt op 55-49. Alles is nog mogelijk, Leiden staat qua saldo nu 1 punt voor over twee wedstrijden, maar er moet nog een kwart gespeeld worden.

In het vierde kwart begint Donar beter en komt het door twee benutte vrije worpen van Kjeld Zuidema op 55-51. Als Vernon Taylor even daarna de score op 57-53 zet, lijkt het even of de wedstrijd kantelt in Gronings voordeel, maar Leiden blijft zich vastbijten in de tegenstander en voert de druk weer op. Donar komt weer snel in foutenlast (met nog 6:21 minuten te spelen al de vijfde teamfout) en dan beseffen de meegereisde supporters ook dat de finale halen moeilijk gaat worden. De ploeg blijft hard werken, maar het lukt niet meer om Leiden aan het wankelen te brengen. De wedstrijd eindigt uiteindelijk bij een eindstand van 76-63. Dit betekent dat Leiden zich plaatst voor de finale. Aangezien Landstede de andere halve finale heeft gewonnen en in de loting na de wedstrijd het thuisvoordeel wint, zal de finale in Zwolle worden gespeeld tussen Landstede Hammers en ZZ Leiden.

Topscores bij Donar werd Andrej Magdevski met 18 punten, gevolgd door Clay Mounce met 14 punten.

Willem Brandwijk pakte 9 rebounds.

Meld je aan voor de

Donar Nieuwsbrief

Deel op social media

Donar gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren