Nieuws

Faillissement Donar aangevraagd en hoop op doorstart

Laatst geupdate: woensdag 02 augustus 2023

Het bestuur van Donar heeft vandaag meegedeeld dat zij in het afgelopen weekend met pijn in het hart de uiterst moeilijke keuze heeft moeten maken om het faillissement van de Stichting Prof Basketbal Groningen (Donar) aan te vragen. Het bestuur is van mening dat topbasketbal in Martiniplaza in Groningen behouden dient te blijven en beziet de mogelijkheden op een doorstart op zeer korte termijn.

img_4852-1024x683.jpg

“Deze beslissing is helaas noodzakelijk en geeft, op zeer korte termijn, de meeste zekerheid voor een solide route naar een duurzame toekomst”, benadrukt Jannes Stokroos, voorzitter van het bestuur van Donar. “We danken alle betrokkenen voor hun vertrouwen en enorme inzet in de afgelopen periode. En in het bijzonder de crediteuren. We beseffen maar al te goed wat dit faillissement betekent voor allen die steun hebben betuigd in de afgelopen weken en hun medewerking hadden toegezegd aan een crediteurenakkoord”.

Taskforce

In de afgelopen zeven weken heeft een Taskforce, onder leiding van Jakob Klompien, dag en nacht gewerkt aan het tijdig indienen van alle benodigde documenten bij de belastingdienst via de WHOA-procedure. Daarnaast hebben investeerders voortreffelijk werk verricht bij het oprichten van een nieuwe B.V., met een bestuur die toekomstige financiële malversaties moet voorkomen en een gewenste professionaliseringsslag mogelijk maakt. Meer dan duizend fans hebben steun betuigd en dit ook kenbaar gemaakt door massaal te doneren via de door de supportsvereniging van Donar gestarte crowdfunding of door zich aan te melden als certificaathouder. Stokroos: “#together, zoals ons motto luidt, heeft ons in deze moeilijke weken onvoorstelbaar veel steun en medeleven gebracht. We kunnen onze dank hiervoor niet genoeg uiten; het heeft ons steeds opnieuw de kracht en motivatie gegeven om dag en nacht door te werken”.

Belastingdienst

Er lag inmiddels een solide plan voor een doorstart met een nieuwe B.V., gesteund door 21 ondernemers die garant stonden voor de betaling van het crediteurenakkoord en het oprichten van een vernieuwde organisatie. Echter de reactie van de Belastingdienst gaf aan dat dit niet mogelijk zou zijn: zij willen niet meewerken aan het crediteurenakkoord. Voor het bestuur kwam deze reactie geheel onverwachts.  De uitkomst lag niet in lijn met de eerdere overleggen en gestelde vragen over het ingediende akkoord. Het alsnog voortzetten van de WHOA-procedure is formeel nog een mogelijkheid, maar daar heeft het bestuur niet voor gekozen, omdat deze te lang duurt en een onzekere uitkomst kent. Bovendien was het hoofdargument om de WHOA-procedure niet te vervolgen de dreiging van een mogelijke claim van de Belastingdienst van 1,6 miljoen euro. Deze claim is geen onderdeel van het crediteurenakkoord en zou ook met een succesvolle WHOA-procedure niet van tafel zijn. De investeerders hebben terecht aangegeven geen doorstart te willen riskeren als de nieuwe B.V. over een aantal weken of maanden geconfronteerd zou worden met deze aanslag en alsnog failliet zou gaan.

Toekomst

Met inachtneming van bovenstaande restte het bestuur geen andere optie dan te kiezen voor het faillissement. De verwachting is dat er op korte termijn een curator wordt aangesteld.

Deel op social media

Meld je aan voor de

Donar Nieuwsbrief

Donar gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren