Nieuws

Nieuwjaarsspeech 2023: Bouwen en Oogsten

Goedenavond en van harte welkom op deze Nieuwjaarsreceptie. Wat fijn dat u er allen weer bij bent: BBC leden, kaarthouders, ambassadeurs en de Supporters Vereniging. Gelukkig kunnen we vanavond weer in groten getale aanwezig zijn.  Begin 2022 hadden we nog te maken met de corona maatregelen en helaas zijn door corona ook enkele Donar fans ons ontvallen.

Als thema van mijn toespraak heb ik gekozen: “BOUWEN en OOGSTEN”, zowel letterlijk als figuurlijk.

Het blijft voor mij en het bestuur bijzonder om op een Nieuwjaarsreceptie terug te kijken op het afgelopen kalenderjaar: wij zitten immers midden in het seizoen. Maar goed.

Leidend voor ons als bestuur is de vastgestelde lange termijnvisie in ons Merkmanifest. Hierin staan route en doelen beschreven naar onze toekomst in 2025 en 2030. Als je wilt groeien dan moet, net als bij een huis, het fundament en het casco zo stevig zijn dat je kunt beginnen met de afbouw en de inrichting. In alle facetten. Wij hebben de afgelopen jaren te roerige jaren gehad om een optimale inrichting van ons huis te bereiken. Enerzijds door de vele wisselingen op het managementbureau en in het bestuur en anderzijds omdat wij als bestuur als architecten van het huis af en toe verkeerde inschattingen hebben gemaakt. Wij zijn ervan overtuigd dat we de komende jaren wel de stap naar de perfecte inrichting kunnen gaan maken omdat er nu een organisatie staat waar wij in geloven en waarmee wij “Samen, Duurzaam kunnen Excelleren”. De drie kernwaarden van Donar! 

Hebben wij het sportief dan zo slecht gedaan? Dat hangt af van wat je ambities zijn en wat je hebt bereikt. Zeker is, we hebben u niet voldoende enerverende wedstrijden geboden met het herkenbare basketbal dat wij bij Donar nastreven. Vele wisselingen in coaches en spelers hielpen daar niet bij. Soms moet je het besluit nemen om een stap achteruit te doen, voordat je twee stappen vooruit kunt zetten. In het Merkmanifest staat dat we structureel in finales willen staan en deze regelmatig willen winnen. Het basketbal seizoen kent jaarlijks drie finales waarvan wij in 2022 twee keer in de finale stonden, de NBB Basketbal Cup wonnen en tot en met het derde kwart in Leiden in een winnende positie waren om de eerste winnaar te worden van de BNXT League.

Dit seizoen was de start gewoon slecht! We waren kansloos in de FIBA Europa Cup. Gelukkig zijn de finales altijd pas in de tweede seizoenshelft. Het team is een beter team geworden en dat zie je terug in de prestaties van de afgelopen weken.  Andrej doet het tot nu toe prima als Head coach, en met de komst van Kevin Verhulst als assistent kan dat alleen maar beter worden.

Het afgelopen jaar hebben we ook stappen gemaakt waar we trots op zijn en die ook onderdeel zijn van de inrichting en bouw van ons Donar huis. Ik noem ze voor u op:

1.      Met de aanstelling van Drago als fulltime TD maken we een stap in de verdere professionalisering van de organisatie.

2.      We zijn zeer content met de aanstelling van Stijn Lechner als hoofdcoach van het RTC Noord en de andere coaches en assistenten van de jeugdteams. Jeugd is een kernpunt in ons Merkmanifest, dus we investeren meer in de jeugdopleiding om jeugd laten doorstromen naar het eerste team.

3.      In het verlengde hiervan hebben wij de samenwerking met Celeritas-Donar versterkt en werken hun U14, U16 en U20 teams nog nauwer samen met Donar.

4.      De keuze voor een eigen mediabeleid en uitvoering in eigen hand te houden betaalt zich uit. Een betere kwaliteit in de livestreams dan alle andere clubs in de BNXT-League en kansen om via marketing- en reclame-uitingen partners in beeld te brengen.

Ik heb ook een boodschap voor de provinciale en gemeentelijke bestuurders, ondanks dat wij geen politieke partij zijn. Armoede en obesitas spelen een grote rol in onze provincie en gemeente. Dat zou eigenlijk niet mogen in één van de welvarendste landen in de wereld. Wachtlijsten bij sportclubs omdat er te weinig kwalitatief goede sportaccommodaties zijn in een gemeente die ook nog eens gaat groeien naar 270.000 inwoners kunnen we onze kinderen niet uitleggen en passen ook niet bij onze topsport ambities. We zijn hierover met de gemeente overigens goed in gesprek, maar ook hier geldt: tijdig investeren en als we gaan bouwen zullen we samen oogsten! 

Ik ben er nog iedere dag trots op dat ik namens u voorzitter mag zijn van deze prachtige club. Samen met mijn collega bestuursleden, de mensen van het managementbureau, de staf, coaches, spelers en de vele vrijwilligers die onze club rijk is, wil ik u ontzettend bedanken voor uw steun ook in het afgelopen jaar. #Together betekent iets en is voor ons geen loze kreet. Namens allen wensen wij u een gezond en enerverend jaar toe waarbij we weer regelmatig samen schouder aan schouder staan te juichen en te springen tijdens de wedstrijden. 

 Graag breng ik samen met u een toost uit op en een prachtig 2023!

 Jannes Stokroos,

 Voorzitter Donar Groningen. 

 

whatsapp-image-2023-01-05-at-3.45.51-pm.jpeg

Meld je aan voor de

Donar Nieuwsbrief

Deel op social media

Donar gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren