Donar kan voorsprong niet vasthouden en verliest in overtime

Laatst geupdate: woensdag 09 oktober 2024

Donar speelde vanavond in Letland voor de ENBL en wilde een belangrijke overwinning mee naar Groningen nemen. Helaas moest het in de verlenging het hoofd buigen voor Valmiera.

30

Donar begint met James Karnik, Kjeld Zuidema, Filip Brankovic, Keevan Veinot en Sam van Oostrum aan de wedstrijd. De eerste punten komen vanaf de vrije worplijn, waar James Karnik beide pogingen raak schiet, 0-2. Het vizier moet bij beide ploegen nog scherp gesteld worden. De Donarspelers zien elkaar wel staan, maar er wordt soms net een pass te veel gegeven of de pass is onzuiver. Valmiera speelt lange aanvallen, wordt ook tot een schotklokovertreding gedwongen, maar komt toch op 5-2. Het spel gaat op en neer en er wordt eindelijk wat meer gescoord. Donar sluipt weg naar kleine voorsprong en sluit het eerste kwart af met een 13-21 voorsprong.

Donar gaat het tweede kwart door waar het gebleven was en bouwt de voorsprong verder uit. De grootste voorsprong bedraagt halverwege het kwart zelfs 19 punten. Maar basketbal is een 'game of runs' en als Valmiera de basket weer weet te vinden en bij Donar de productie stokt (door een aangescherpte verdediging van Valmiera), is de voorsprong van Donar bij rust geslonken tot 31-37.

Valmiera komt na de rust beter uit de startblokken en verdedigt ook harder, daarmee bij Donar foute keuzes afdwingend. In deze fase laat Donar zich de kaas van het brood eten en buigt Valmiera de achterstand om in een voorsprong. De ploegen blijven bij elkaar in de buurt en aan het einde van het derde kwart is de stand 51-48.

In het vierde kwart blijven de ploegen aan elkaar gewaagd. Donar komt door scores van Zach Harvey en Kjeld Zuidema op 53-52, waarna Valmiera gelijk een time out neemt. Valmiera loopt weer uit, 57-52, maar Donar blijft stug doorgaan. Met een drietje zet Zach Harvey de stand op 57-57. Het blijft spannend. Valmiera en Donar scoren om en om en met nog iets meer dan een minuut te spelen maakt Zach Harvey een steal, gaat naar de basket en wordt hij foutief afgestopt. Vanaf de vrije worplijn is hij foutloos en zet de stand op 66-66. Er is nog 48 seconden te spelen. Valmiera neemt een time out. Donar heeft op dat moment 2 teamfouten en Valmiera 5. Watson weet op 19 seconden voor tijd een driepunter te scoren. Coach Stimac vraagt een challenge aan en die wordt gehonoreerd. In plaats van 69-66 is het 68-66 en Donar krijgt balbezit. Door een time out te nemen kan Donar de bal innemen op de helft van de tegenstander. Zach Harvey weet de stand gelijk te maken met nog 7 seconden op de wedstrijdklok. Met nog 1 seconde weet James Karnik een schot te blokken, maar er is uiteindelijk te weinig tijd over om een fatsoenlijk schot af te leveren. Het noodschot van Keevan Veinot vanaf eigen helft gaat dan ook mis. Het blijft 68-68 en dus moet er 5 minuten extra gespeeld worden.

In de verlenging scoort Donar als eerste (68-70), maar toch is het Valmiera dat het heft in handen neemt. Beide ploegen scoren wel, maar Donar weet geen gebruik te maken van de foutenlast bij Valmiera. Uiteindelijk komt het zelf ook in foutenlast en Valmiera pakt de kansen vanaf de vrije worplijn beter aan dan Donar. Donar blijft doorgaan, maar komt uiteindelijk tijd te kort om de kleine achterstand die het heeft opgelopen, nog in te halen. Keevan Veinot zet de eindstand uiteindelijk met een drietje op 81-78.

topscorers: Zach Harvey 24 ptn, James Karnik 17, David Gabrovsek 14.

rebounds: James Karnik 16, David Gabrovsek 7, Stijn Hintzbergen 6.

assists: Tim Hoeve 5, Keevan Veinot 4, Zach Harvey 3.

Volgende wedstrijd: aanstaande zaterdag, thuis tegen Prismaworkx BAL