Nieuws

Ontknoping FIBA Europe Cup op woensdag

Laatst geupdate: donderdag 15 februari 2024

De laatste ontmoeting van Donar in de tweede ronde van de FIBA Europe Cup wordt een heel spannende. Donar heeft goede kansen om – voor het eerst in z’n bestaan – de play-off fase van een Europees toernooi te halen, maar dan moet er wel aan enkele voorwaarden worden voldaan. Er zijn vele scenario’s denkbaar voor die laatste wedstrijddag, die we hieronder kort met u doornemen.

Het eenvoudigst is het wanneer Donar Belfius Mons-Hainaut weet te verslaan. Dan is Donar sowieso door naar de play-offs en is Mons uitgeschakeld.
Wanneer dat niet lukt zijn er nog diverse kansen voor Donar om door te gaan. Als het verlies beperkt blijft tot 23 punten of minder én Cluj wint van Keravnos, dan staan alle teams puntgelijk aan de eindstreep en dan telt het onderling doelsaldo. Dat is dan in het voordeel van Donar. In die situatie plaatsen we ons alsnog voor de play-offs. Als Cluj echter verliest van Keravnos, dan eindigt Donar als derde en is het dus in principe uitgeschakeld.

In principe, want er is nog één ontsnappingsmogelijkheid. Vier teams uit de Basketbal Champions League hebben n.l. een opt-out. Dat wil zeggen dat deze vier afhaken wanneer ze terug zouden vallen naar de Europe Cup. Deze clubs zijn Chalon, AEK, Estudiantes en Strasbourg. Mocht een (of meer) van deze teams op plaats 5 of 6 eindigen in hun poule in de Champions League, dan valt de play-off plaats toe aan de beste nummer drie in de Europe Cup. En laat dat nou heel goed Donar kunnen worden…

Uit sportieve overwegingen is in overleg met Belfius Mons-Hainaut en de FIBA besloten om de wedstrijd te verplaatsen naar woensdag 7 februari om 19:00 uur. Alleen op die manier valt een gelijkwaardige situatie te creëren voor de vier deelnemende clubs. Voor alle vier staat namelijk nog iets op het spel: Keravnos is door wanneer het wint van Cluj, Cluj moet winnen met 15 om door te gaan, Mons moet domweg met zoveel mogelijk punten winnen en Donar heeft de beste papieren maar kan er dus ook gewoon uitvliegen.

De spanning is dus om te snijden. En het mooie is dat u zelf invloed heeft op het eindresultaat. Nog geen tickets? Wees er snel bij: www.donar.nl/kaarten.

Deel op social media

Meld je aan voor de

Donar Nieuwsbrief

Donar gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren