18
21
10
15

Er was vooraf geen enkele reden om een andere wedstrijd te verwachten dan de voorgaande twee, die een gelijke stand hadden opgeleverd in deze play-off finale.

De eerste minuten bevestigden het beeld. Veel turnovers aan beide zijden en voor iedere score moest flink strijd worden geleverd. Het eerste kwart werd besloten met een 16-18 stand.

In het tweede kwart produceerde de thuisploeg enkele missers en was vervolgens niet scherp in de defensie, waardoor Donar een mini-run kon plaatsen naar 18-25. Doug Spradley vertelde zijn mannen wat er moest gebeuren, maar daar gaf zijn team weinig gehoor aan. Alleen Maarten Bouwknecht deed iets terug met een driepunter. Na nog tweemaal balverlies van Zorg en Zekerheid liep het verschil verder op, maar een buzzerbeater van Stan van den Elzen beperkte de schade tot 10 bij rust.

Het was afwachten of de thee een positieve invloed zou hebben op een van beide ploegen. Dat was in zoverre het geval dat Collins en Hammond beiden scoorden en Donar de bal tweemaal achtereen weggooide (36-41).

Daarna was het weer ouderwets knokken voor ieder balbezit aan beide zijden, zodat het verschil tussen beide teams bleef zoals het was.

Het laatste kwart moest dus zoals zo vaak in play-off duels de beslissing brengen. Donar ging vrolijk door met het produceren van turnovers, Leiden daarmee de gelegenheid biedend om in de wedstrijd te blijven hangen. ZZ Leiden wist echter maar matig te profiteren en kon het gat niet dichten. Sterker nog: Donar wist het verschil weer naar 10 te tillen. Met wedstrijd één nog in het achterhoofd wisten de meegereisde Groningers natuurlijk dat dat geen enkele garantie bood op een overwinning.

De thuisploeg liet zien dat ze absoluut niet wilden opgeven en gooide er een paar ballen in, besloten met een driepunter van Hammond voor 54-57 met nog anderhalve minuut te gaan. Daarna wisselden Brandwijk (misser) en Rutherford (aanvallende fout) slordigheden uit en de driepunter van Steph Branch bepaalde de stand op 55-60 met nog 35 seconden te gaan.

Bouwknecht nam de driepunter die de thuisploeg nodig had, maar die miste doel en de wegrollende bal werd opgepikt door Viktor Gaddefors, die met dat cadeautje wel raad wist. Eindstand 55-64.

Aanstaande zaterdag kan Donar voor 4350 fans kampioen worden. Heeft u geen kaarten? Hou onze socials in de gaten voor de laatste buitenkansjes!