Donar U18 plaatst zich voor de Play Offs

Laatst geupdate: dinsdag 18 april 2023

De missie van coaches Yannick Koerts en Henri Meiners met hun team is na een moeizame start van het seizoen toch nog geslaagd. Nadat concurrent Amstel State uit Amstelveen zaterdagavond verrassend verloor van Triple Threat uit Haarlem, deed het zelf op zondagmiddag in het Willem Alexander Sportcentrum te Zernike uitstekende zaken tegen United Academy uit Bemmel. Voor de elfde keer op rij bleef het U18 team in 2023 ongeslagen en verzekerde zich daarmee definitief van een plek in de play-offs om het landskampioenschap

Bij Donar stonden deze middag twee spelers niet op de spelerslijst. Gido Nanninga al langere tijd niet vanwege een blessure, Lars Jung stond op het wedstrijdformulier bij het Donar DTL team dat later op de middag een thuiswedstrijd tegen ZZ Leiden moest spelen. Milan Pilon vanuit het Celeritas Donar U16 team was om die reden dan ook aan de selectie toegevoegd.

Het begin van de wedstrijd kwamen beide teams een beetje moeizaam op gang. United Academy wist als eerste te scoren en kwam al snel op een 0-4 voorsprong. Daarna deed Donar onmiddellijk wat terug via scores van Thijs Heuker, Teun Deekens en Daniël Koba. Halverwege het eerste kwart mocht Milan Pilon zijn opwachting maken in het team en hij liet al gauw zien welke kwaliteit hij in huis heeft door een driepunter raak te gooien. Eban Norder, die deze middag verdedigend zeer sterk stond te spelen, scoorde daarna fraai via het bord en door een score van Daniël Koba wist Donar het eerste kwart met een minieme voorsprong af te sluiten, 17-16.

In het tweede kwart bleef United Academy goed tegenstand bieden. Donar liet aanvallend nogal wat kansen liggen en het was debutant Milan Pilon die in dit kwart de hoofdrol opeiste. Door weer twee rake drietjes en twee geslaagde lay-ups wist hij de aandacht op zich te vestigen en bezorgde zichzelf daarmee een droomdebuut. Donar had nu een kleine voorsprong te pakken en leek na een gescoorde vrije worp van andere U16 speler Lasse Cnubben, met een 34-30 voorsprong te gaan pauzeren. Een rake driepunter van het team uit Bemmel in de slotseconde voorkwam dit echter, de ruststand daardoor 34-33.

Na de pauze kwam Donar goed uit de startblokken. Teun Deekens gooide meteen een drietje raak en langzaam maar zeker wist Donar de voorspong iets te vergroten. Thijs Heuker en Daniël Koba lieten zich in deze fase weer eens onder het bord gelden. Maré Bult noteerde zijn eerste score en ook Edwin Nanninga begon het op zijn heupen te krijgen door twee drietjes achter elkaar raak te schieten. Eindstand derde kwart 54-45.

Het laatste kwart speelde Donar uitstekend uit, maar was het voornamelijk Edwin Nanninga die de show stal. Maar liefst 14 punten maakte hij in dit kwart, waaronder nóg eens drie drietjes en fraaie soloacties naar de basket. Donar trok de wedstrijd volledig naar zich toe. Ook Tygo Drubbel zorgde ervoor dat hij op het scorebord kwam door eerst een rebound te pakken en vervolgens de bal keurig in het netje te leggen. Tot het eindsignaal bleef Donar goed verdedigen en liet het United Academy niet meer dichterbij komen. Het laatste kwart werd ruim gewonnen en dat resulteerde uiteindelijk in een 76-61 eindstand. Coaches Yannick en Henri konden opnieuw tevreden terugkijken op de verrichtingen van hun spelers.

Volgende week zondag wacht Donar nog één thuiswedstrijd tegen Triple Threat uit Haarlem in de reguliere competitie. Daarna beginnen de play-offs. Het team lijkt er langzamerhand klaar voor!

Scores Donar: Edwin Nanninga (22 pnt), Thijs Heuker (14 pnt), Milan Pilon (13 pnt), Daniël Koba (11 pnt), Teun Deekens (9 pnt), Eban Norder, Maré Bult en Tygo Drubbel (2pnt), Lasse Cnubben (1 pnt)