Donar U22 verliest eerste halve finale wedstrijd

Laatst geupdate: maandag 08 mei 2023

Voor de mannen van Donar U22 stond zondagavond de eerste halve finale wedstrijd in de playoffs voor het kampioenschap van de Dutch Talent League op het programma. Tegenstander is regerend landskampioen Apollo Amsterdam waar dit seizoen tot nu toe drie keer tegen is gespeeld: 2 keer werd er verloren en 1 keer gewonnen. Bij de Amsterdammers ontbreekt Stef Poels daar waar de Groningers met een complete selectie aan de wedstrijd beginnen.

Donar begint scherp aan de wedstrijd: na een goed uitgespeelde aanval schiet Saverio Lisci een driepunter raak, 0-3. Inside scoren Mats van der Werf en Sven van Mieghem: 5-7. Apollo schroeft de verdediging op waardoor de Groningers een periode niet tot scoren komen. Aan Amsterdamse kant vallen de ballen wel en volgt er een 9-0 run: 14-7. Een rake driepunter van Jelte Mast zorgt ervoor dat Donar weer aanhaakt. Nu is het Apollo dat het aanvallend zwaar heeft en Donar profiteert: zes verschillende spelers komen scorend door en Donar sluit het eerste kwart af met een 19-23 voorsprong.

Aan het begin van het tweede kwart is het met name Joost Poels die scorend doorkomt voor Apollo met 5 punten op rij: 24-25. Hierna wisselen beide teams scores uit maar zijn het de Amsterdammers die aan het einde van de eerste helft iets uitlopen en met een 37-31 voorsprong gaan rusten.

Donar komt matig uit de kleedkamer in het derde kwart. Passes zijn net niet scherp en aanvallend worden er teveel ballen gemist. Apollo ruikt bloed en gaat erop en erover. Aan de hand van de scherp spelende Jibbe Sicking (8 punten dit kwart) lopen de Amsterdammers uit naar een 63-46 voorsprong aan het einde van het derde kwart.

Ook het begin van het vierde kwart is voor Apollo: rake driepunters van Joost Poels en Jibbe Sicking zorgen voor een 73-48 voorsprong. Coach Lechner neemt een time out in een poging het tij te keren, immers: elk punt telt in een halve finale die op doelsaldo over twee wedstrijden wordt beslist. Dit heeft effect: in twee minuten zuivere speeltijd plaatsen de Groningers een 2-16 run waarbij Mats van der Werf opvalt door 7 punten te scoren. Bij een 75-64 stand is het nu coach Goedee die een time out neemt om het Groninger aanvalsritme te breken. Jacopo Bertotti scoort een lay up voor 77-64 waarna Kylian Datema en Sven van Mieghem voor 77-68 zorgen en dus een achterstand van 9 punten. Toch lukt het Apollo om in de laatse minuut weer iets uit te lopen: Joost Poels verzilvert een aanvallende rebound en in de allerlaatste seconde zorgt Jacopo Bertotti voor 82-68. Dit betekent dat Donar in de thuiswedstrijd met 15 punten of meer zal moeten zien te winnen om door te gaan naar de finale. Deze wordt gespeeld op dinsdagavond 9 mei om 21.00 uur in sporthal Vinkhuizen.

Scores: Mats van der Werf 11 punten, Délé Adetunji 11 punten, Kylian Datema 10 punten, Gijs Deekens 8 punten, Saverio Lisci 8 punten, Sven van Mieghem 6 punten, Jelte Mast 5 punten, Olivier Sipkens 4 punten, Gimon Arkema 3 punten, Jasper Puister 2 punten