Donar verliest de eerste wedstrijd in de halve finale in een ware thriller

De halve finale ging van start met een eerste wedstrijd in Den Bosch. In een ware thriller, waar de ploegen meerdere keren van voorsprong wisselen, weet Den Bosch net op het nippertje de overwinning over de streep te trekken. De stand in de best of five serie is 1-0 voor Heroes Den Bosch.

8

Donar wordt in het begin van het eerste kwart enigszins overrompeld. Heroes gaat fel van start en opent de score met een drietje van Price, waarna Vernon Taylor scoort voor 3-2. Daarna stokt de Donaraanval en kan Heroes uitlopen naar 10-2. Donar neemt een time-out. Langzamerhand weet Donar het gat te dichten, door een stugge verdediging en aanvallend rustig op te bouwen om open schoten te creëren. Het eerste kwart eindigt in 26-21.

Het tweede kwart begint goed met twee scores van Willem Brandwijk en Victor Gaddefors, die de stand gelijktrekt op 26-26. Peter Olisemeka zet Donar voor de eerste keer op voorsprong uit vrije worpen: 26-27. Donar blijft fel verdedigen, maar een fase waarin Donar moeite met scoren heeft, zorgt voor weer een voorsprong voor Den Bosch. Er gebeurt erg veel in dit kwart. Er wordt door beide ploegen veel energie gestoken in de verdediging, waardoor aanvallend beide ploegen moeite met scoren hebben. Andrej Magdevski maakt met een ware toverbal, net voor het rustsignaal met een driepunter de stand gelijk. Het tweede kwart eindigt in 45-45.

Donar begint het derde kwart gelijk met een steal, maar kan uit de aanval niet scoren. In deze fase gaat er aan beide kanten veel mis. Er wordt enorm hard gewerkt en beide ploegen geven elkaar geen cm ruimte. Donar heeft de verdediging dusdanig dichtgetimmerd dat Heroes inside amper kan scoren. Het moet in deze fase bij Heroes van de driepunters komen. Het kwart eindigt in Gronings voordeel, 55-60.

Bij de start van het vierde kwart laten de meegereisde Donarfans zich goed horen. Willem Brandwijk weet gelijk te scoren 55-62, maar na een turnover van Den Bosch weet Donar niet te scoren. Steph Branch weet Donar op dat moment op een 10 punts voorsprong te zetten. Den Bosch weet pas na drie minuten in het vierde kwart de eerste score te maken, maar omdat de productie bij Donar ook moeizaam tot stand komt, kan Den Bosch weer langszij komen en zelfs weer op voorsprong. Dan gaat het voor Donar mis. Een 3 punts poging door Magdevski gaat mis, de tip in van Brandwijk ook en Den Bosch heeft balbezit. Maar omdat Ndow met de bal over de lijn gaat, krijgt Donar de bal weer in bezit. Het is op dat moment 70-68 en er zijn nog 26 seconden te spelen. Donar neemt een time-out. Willem Brandwijk weet in de volgende aanval niet te scoren en er wordt een fout gemaakt op Ndow. Coach Stimac vraagt om de IRS te raadplegen: is er bij de gemiste poging door Brandwijk geen fout op hem gemaakt? De scheidsrechters willen echter niet de beelden raadplegen en Ndow kan aan de vrije worplijn de voorsprong vergroten naar 3 punten (71-68). Donar kan nu alleen met een driepunter nog een verlenging uit het vuur slepen. De poging van Magdevski is echter te kort. De wedstrijd gaat verloren met 71-68.

Het was een echte thriller, niet altijd mooi, maar wel heel spannend. Opvallend was dat Donar het vooral reboundend aflegde tegen de Heroes (42 om 19), maar wel veel meer steals had dan Heroes (5-16).

De stand is nu 1-0 voor Heroes in de best of five-serie. Wedstrijd twee is aanstaande vrijdag in Martiniplaza.

Topscorer: Victor Gaddefors met 18 punten.

Rebounds: Victor Gaddefors met 5 rebounds.