Nieuws

FIBA Europe Cup: het vervolg

Laatst geupdate: donderdag 15 februari 2024

Op die vraag krijgen we voorlopig nog geen antwoord, want die tweede ronde heeft een beetje gekke verdeling: de eerste groepswedstrijd wordt gespeeld op 19 december, de rest pas in januari/februari. Tegenstand krijgt Donar dinsdagavond zeker tijdens de eerste groepswedstrijd in en tegen Cluj-Napoca. De grootste stad van Transsylvanië (ruim 300.000 inwoners), zeg maar dat deel van Roemenië dat tegen Hongarije aan ligt, is een internationale stad. De Duitse en Hongaarse invloeden zijn duidelijk aanwezig. Het is ook een historische en een studentenstad met een relatief jonge bevolking.

Voetbal is sport nummer 1 in Cluj, maar er wordt ook succesvol rugby, waterpolo, handbal en basketbal gespeeld. De basketbal-studentenclub is op het moment van schrijven niet meer ongeslagen in eigen land.

Het team heeft een zeer brede rotatie met een aantal dragende spelers. Op de pointguard positie is Giordan Watson (USA) de eerste keuze. Hij staat hoog in statistische overzichtjes driepunters, steals en assists. Grootste gevaar in scorende zin komt van de intelligente en atletische Lasan Kromah (USA/Liberia), waar onze eigen JD een aardige kluif aan zal krijgen. Letterlijk en figuurlijk grote man is Zeljko Sakic, een uitermate sterke inside speler uit Kroatië. Dat worden mooie duels met onze lange mannen.

We gaan hier niet alle spelers behandelen, ook al omdat coach Mihaj Silvasan enkele spelers aan de kant zal moeten houden vanwege de home-grown-player regel. In elk geval is voor iedere positie een uitstekende vervanger beschikbaar. Een sterk punt van deze tegenstander, naast het gegeven dat dit een team is met veel scorend vermogen.

De Sala Horia Demian zal waarschijnlijk goed gevuld zijn met maximaal 2500 toeschouwers op 19 december. Wij schatten dit team in als het sterkste in deze groep, dus ga er vooral voor zitten!

De tweede tegenstander is Keravnos uit Strovolos, de grootste gemeente van de hoofdstad Nicosia. Al meer dan 40 jaar is het eiland gesplitst in een noordelijk deel (Turks) en een zuidelijk deel (Grieks). Ook in de Cypriotische winter is het er goed toeven, hoewel de hordes toeristen dan niet aanwezig zijn. Het zuidelijke deel van de gesplitste hoofdstad telt ongeveer 300.000 inwoners.

De Costas Papaellinas Arena biedt plaats aan 2000 toeschouwers. Keravnos BC heeft een stijl van spelen die gebaseerd is op snelheid en atletisch vermogen. Verdedigend staat de ploeg zijn mannetje; aanvallend is het eerste open schot zeker een optie. Zeven Amerikanen verdelen de basisplaatsen, waaronder Mohamed Abukar. Deze oud-teamgenoot van Teddy Gipson bij MyGuide Amsterdam zwierf de wereld over en speelde altijd op het niveau net onder de Europese top. Abukar is een veelzijdige power forward en was in de eerste ronde van de EC de speler met de hoogste efficiency rating.

Een andere naam die zeker belletjes zal doen rinkelen is Antwan Scott. Ja, inderdaad, die speler wiens hoofd een tijdje de spelersbus van de New Heroes sierde, maar op dat moment zelf al weer vertrokken was. Hij wilde destijds weg omdat hij niet optimaal zou renderen op de pointguard positie. Eénmaal raden op welke positie hij speelt in Strovolos. Naast alle import zijn er ook Cypriotische spelers, die het met de kruimelminuten moeten doen.

Als Donar een kans wil maken moet het vooral gedisciplineerd en als team blijven spelen; op individuele klasse legt Donar het zeker af.

Last but not least is daar Belfius Mons-Hainaut uit België. Groningse supporters hebben een goed gevoel overgehouden aan de prettige atmosfeer in de Bergense Mons Arena. De stad telt een kleine 100.000 inwoners, maar de Arena biedt plaats aan 4000 mensen (die er vaak ook zitten) en daarmee mag basketbal de populairste sport in de stad genoemd worden.

Mons kan qua niveau goed worden vergeleken met Giants Antwerp en Donar kan dus geduchte tegenstand verwachten. De zeven Amerikanen maken samen met Belgisch international Idris Lasisi veruit de meeste minuten. De guards Tre Demps en Chris Jones zijn de puntenmakers, terwijl het team inside net versterkt is door de terugkeer van Jason Love. Ook dit team is qua rotatie behoorlijk diep (9). Mons is – net als Donar – een team wat defense op het voorhoofd gestempeld heeft staan. We mogen dan ook boeiende, zij het niet erg puntenrijke, duels verwachten tegen deze ploeg.

De vorm van de dag en een beetje geluk zullen bepalend zijn voor de uitslagen tegen Belfius Mons.

Het zou maar zo eens een hele spannende boel kunnen worden in onze in groep L. Zou dan toch het doelsaldo weer de doorslag geven?

Gelukkig kunt u er getuige van zijn. Velen gingen u al voor; mis deze kans op Europees spektakel niet!

Het complete speelschema vindt u hier (ga naar groep L en klik op Show Games).

Deel op social media

Meld je aan voor de

Donar Nieuwsbrief

Donar gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren