Nieuws

Basketbalclub Donar heeft uw steun dringend nodig voor doorstart

Laatst geupdate: donderdag 29 juni 2023

Groningen, 29 juni 2023 - Basketbalclub Donar staat voor een uitdagende periode vanwege de ernstige financiële problemen die de afgelopen maanden aan het licht zijn gekomen. Het boeken-onderzoek door de accountant heeft duidelijk gemaakt dat de schulden in de afgelopen jaren zijn opgelopen tot ca. 1.75 miljoen euro. Het bestuur van de club heeft vandaag aangekondigd - ondanks deze uitkomsten - te streven naar een doorstart om zo het voortbestaan van topbasketbal in de stad Groningen te waarborgen. De basketbalclub roept tevens bedrijven, sponsoren en fans op om de club te ondersteunen en te helpen bij de doorstart.

opkomst29-04-2022.jpg

Voorzitter Jannes Stokroos erkent de enorme impact van de recente onthullingen en het onverwacht grote financiële tekort. “De uitkomst is voor ons als bestuur als een bom ingeslagen. Uit de rapportage van BDO blijkt dat er langdurig sprake is geweest van het verstrekken van onjuiste informatie en het geven van een verkeerde voorstelling van zaken door de voormalig penningmeester. Daarnaast hebben we geconstateerd dat hij buiten mandaat heeft gehandeld en zijn er onregelmatigheden aangetroffen in de financiële administratie. Er is op basis van de beschikbare informatie een tekort van ca. 1,75 miljoen euro geconstateerd. Het bestuur is hier erg van geschrokken en trekt het boetekleed aan voor het feit dat dit onder haar bewind heeft kunnen plaatsvinden.” Een onafhankelijk onderzoek moet meer duidelijkheid geven over de oorzaak en aard van het ontstane probleem. Het bestuur heeft ondertussen passende maatregelen genomen om de belangen van de club zo goed mogelijk veilig te stellen.

Externe Taskforce

Het bestuur van Donar is vastbesloten om de financiële situatie op te lossen. Ze heeft daarvoor een externe TaskForce ingesteld, die onder leiding staat van Jakob Klompien, en waarbinnen de benodigde (vooral juridische) expertise aanwezig is. De aanpak bestaat uit een aantal onderdelen, namelijk het oplossen van het huidige tekort, het aanpassen van de governance (“liever zes ogen dan vier”) in een aandeelhoudersstructuur, en het zorgen voor een deugdelijke (meerjaren)begroting. Daarnaast zal het in het Merkmanifest van Donar genoemde “directiemodel” versneld worden ingevoerd.

Begroting

De begroting voor het komende seizoen is nagenoeg gereed: deze is ongeveer 1,7 miljoen euro groot en laat een bescheiden positief resultaat zien. Binnen deze begroting zit voldoende ruimte om een volwaardig competitief team op de been te brengen, op “elite gold-niveau”.

Nieuw sponsormodel

Donar kan alleen door deze crisis komen met een kapitaalinjectie van buiten. Daarom roept de club bedrijven en fans op om de club te ondersteunen. Donar is reeds actief in gesprek met een aantal aandeelhouders die al hebben aangegeven te willen bijdragen aan het voorbestaan van de club en is nog op zoek naar extra partijen.

Het nieuwe sponsormodel van Donar is gebaseerd op het idee dat zowel grote als kleinere sponsoren en fans de mogelijkheid krijgen om geld te investeren in aandelen van de club. De aandeelhouder van de club kan maximale invloed uitoefenen op het beleid en de uitvoering, en daarmee op het succes en de prestaties van Donar.

“Dit sponsormodel stelt ons in staat om een breed scala aan bedrijven en fans te betrekken bij Donar", zegt voorzitter Jannes Stokroos van Donar. "We geloven sterk in de kracht van gemeenschapsbetrokkenheid en willen degenen die ons door weer en wind gesteund hebben, een vorm van eigenaarschap geven. Door aandeelhouder van de club te worden, kunnen sponsoren en fans niet alleen financieel bijdragen, maar nog beter deel uitmaken van onze reis naar sportief succes."

"We nodigen geïnteresseerde partijen uit om op korte termijn contact met ons op te nemen en de mogelijkheden van dit sponsormodel te bespreken", vervolgt Stokroos.  "Of het nu gaat om bedrijven die aandeelhouder willen worden of sponsor, of die een belangrijke rol willen spelen in de ontwikkeling van onze club, of fans die hun steentje willen bijdragen, we staan open voor gesprekken en kijken ernaar uit om nieuwe partners aan boord te verwelkomen. Maar wacht niet te lang, want de tijd dringt."

Geïnteresseerde partijen kunnen contact opnemen met Donar via het bestuur.

Op 29 juni 2023 gaven voorzitter Jannes Stokroos en voorzitter van de taskforce Jakob Klompien een uitgebreide toelichting. Bekijk die hieronder:

Deel op social media

Meld je aan voor de

Donar Nieuwsbrief

Donar gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren