Donar U22 wint thriller en gaat naar halve finale

Laatst geupdate: maandag 01 mei 2023

Afgelopen weekend speelde Donar U22 de kwartfinale van de playoffs om het landskampioenschap van de Dutch Talent League. Tegenstander was het taaie Triple ThreaT uit Haarlem dat met Tano Lobman en Randell Wiel twee zeer goede spelers in de gelederen heeft. De laatste was in de eerste wedstrijd in Haarlem er nog niet bij, in Groningen wel.

Triple ThreaT U22 – Donar Groningen U22

Voor de meeste, zo niet alle spelers van Donar U22 is dit de eerste keer dat er playoffs gespeeld worden. De spanning was duidelijk zichtbaar in het eerste kwart van de uitwedstrijd in Haarlem bij de Groninger spelers. De verdediging was slap en Triple ThreaT, de nummer 6 van de Dutch Talent League, maakte er dankbaar gebruik van. In korte tijd wordt er een 11-4 voorsprong genomen wat coach Lechner noopt om een time out te nemen. Dit helpt enigszins want hierna wisselen beide teams scores uit maar Donar slaagt er niet in om dichterbij te komen. Tussenstand na het eerste kwart is 25-17 waarbij opvalt dat Jelte Mast al 8 punten achter zijn naam heeft staan en aan Haarlemmer zijde Otte van Dam 13 punten en Tano Lobman 10 punten.

De Groningers starten het tweede kwart beter: de verdediging sluit beter en aanvallend komt Donar meer in het ritme. Een 5-14 run (waarvan 9 punten voor Mats van der Werf) zorgt voor de eerste Groninger voorsprong, 30-31. Triple ThreaT neemt een time out en slaagt er in om de rust met een minimale voorsprong in te gaan: 34-33.

In het derde kwart is het stuivertje wisselen in de sfeervolle Spaarnehal. Triple ThreaT start iets beter en neemt een kleine voorsprong maar Donar knokt zich door goed teamspel terug en neemt door een driepunter van Délé Adetunji in de laatste seconden van het derde kwart een kleine voorsprong: 48-51.

In het laatste kwart heeft Donar de wedstrijd onder controle en loopt het uit naar een voorsprong van 8 punten door twee benutte vrije worpen van Jelte Mast: 55-63. Tano Lobman zorgt er met 7 punten in korte tijd voor dat Triple ThreaT toch weer dichterbij komt. Eindstand: 62-65.

Scores: Jelte Mast 19 punten, Mats van der Werf 14 punten, Olivier Sipkens 6 punten, Délé Adetunji 6 punten, Jasper Puister 6 punten, Sven van Mieghem 5 punten, Saverio Lisci 5 punten, Gimon Arkema 2 punten, Kylian Datema 2 punten.

Donar Groningen U22 – Triple ThreaT U22

Aangezien de winnaar van de kwartfinale het team is dat over de twee wedstrijden het meeste aantal punten scoort, beginnen de Groningers dus met een virtuele voorsprong van 3 punten aan de thuiswedstrijd. De tribunes in Sporthal Vinkhuizen zijn goed gevuld en we kunnen zelfs spreken van een playoff sfeer door de meegebrachte trommels en muzikale ondersteuning.

Donar start wederom stroef in het eerste kwart. Aanvallend komen de Groningers nog niet in het ritme en defensief krijgen ze geen vat op de vlugge Tano Lobman die alleen al in dit kwart 10 punten scoort. Bij Donar scoren 6 verschillende spelers en is het na 10 minuten zuivere speeltijd 14-15.

Het tweede kwart wordt geopend met een driepunter van Daniel Grit namens de Haarlemmers: 14-18. Donar antwoordt met een 7-0 run door scores van Saverio Lisci, Jasper Puister en Jelte Mast: 21-18. Beide teams wisselen scores uit waardoor de rust bij een 32-31 voorsprong voor Donar wordt bereikt.

Meteen na rust is het Randell Wiel die met een driepunter 32-34 laat aantekenen. Daniel Grit en Tano Lobman zorgen voor een grotere voorsprong voor Triple ThreaT alvorens Délé Adetunji met een driepunter wat terugdoet: 35-38. Mede door een stroef lopende Groninger aanval slagen de Haarlemmers er in om verder uit te lopen: 37-44 na een benutte vrije worp van Randell Wiel. Diezelfde Randell Wiel krijgt vervolgens een technische fout wegens commentaar op de scheidsrechter wat Donar een vrije worp oplevert die benut wordt door Gimon Arkema: 38-44. Uit de volgende aanval scoort Délé Adetunji én benut hij de bonus vrije worp: 41-44. Triple ThreaT kent nu een moeilijke fase en komt niet tot scoren. Een driepunter van Délé Adetunji zorgt voor een gelijke stand bij 44-44. Triple ThreaT neemt een time out om het ritme van de Groningers te breken maar een benutte vrije worp van Kylian Datema en een rake driepunter van Gimon Arkema zorgen voor een 11-0 run en dus een 48-44 voorsprong. Na 30 minuten zuivere speeltijd houden de teams elkaar in evenwicht: 48-48.

Het vierde kwart begint met een score van Randell Wiel, 48-50. De Groningers missen vier vrije worpen op rij maar dankzij scores van Kylian Datema en Sven van Mieghem wordt er een 54-50 voorsprong genomen en dus, over twee wedstrijden, een virtuele voorsprong van 7 punten. Triple ThreaT neemt wederom een time out en dat doet de Haarlemmers goed: een 0-7 run volgt waardoor de stand 54-57 is en beide teams dus weer gelijk staan. De spanning is om te snijden in Sporthal Vinkhuizen en de toeschouwers gaan er maar eens goed voor zitten. Het is weer Délé Adetunji die met een rake driepunter voor een gelijke stand zorgt: 57-57. Even later scoort hij de 60-58 en lijkt het, met nog 30 seconden te spelen, dat Donar het gaat redden. Echter, uit de daaropvolgende Haarlemmer aanval scoort Randell Wiel een schitterende driepunter en staat het 60-61. Virtueel dus nog maar 2 punten voorsprong voor de Groningers. Coach Lechner neemt een time out om zijn spelers de laatste instructies te geven. Met 2,5 seconden te spelen mag Délé Adetunji twee vrije worpen nemen. De eerste gaat raak en de tweede wordt bewust achter op de ring gegooid waardoor de tijd begint te lopen en Triple ThreaT geen goed schot meer kan loslaten om te scoren. Eindstand 61-61 en dus gaat Donar, over twee wedstrijden gerekend, met drie meer gescoorde punten door naar de halve finale. Complimenten aan Triple ThreaT dat een zeer taaie, en goed gecoachte, tegenstander bleek te zijn.

Scores: Délé Adetunji 22 punten, Saverio Lisci 8 punten, Gimon Arkema 7 punten, Jasper Puister 6 punten, Sven van Mieghem 5 punten, Kylian Datema 5 punten, Jelte Mast 4 punten, Mats van der Werf 4 punten.

In de halve finale wacht nu Apollo Amsterdam, de nummer 2 van de Dutch Talent League en regerend landskampioen. De exacte speeldata worden nog bekend gemaakt.