Donar U22 wint twee keer

Laatst geupdate: maandag 24 april 2023

De mannen van coaches Lechner en Houttuin hadden voor het tweede weekend op rij een dubbel programma: vrijdagavond werd er afgereisd naar Utrecht voor een wedstrijd tegen UBALL en zondagmiddag stond de thuiswedstrijd tegen Basketbal Academie Limburg gepland. Voor beide wedstrijden was Kylian Datema helaas nog niet inzetbaar vanwege een lichte blessure.

UBALL had een vliegende start tegen Donar. Door miscommunicatie in de Groninger verdediging konden de Utrechters hun eerste drie driepuntspogingen raak gooien: 9-2 na enkele minuten spelen. Bij een 15-8 tussenstand neemt coach Lechner een time out om zijn spelers te instrueren. Een 0-8 run volgt waarna UBALL in een time out vlucht. De Groningers blijven de bovenliggende partij en sluiten het eerste kwart af met een 22-25 voorsprong.

In het tweede kwart start Donar een stuk scherper en beter. Door scores van Gijs Deekens, Jasper Puister en Délé Adetunji wordt er een 0-10 run geplaatst wat UBALL noopt om weer een time out te nemen. Door onder andere twee driepunters van Rik de Heer weet UBALL de achterstand deels in te lopen waardoor de ruststand bij 38-42 bereikt wordt.

Het derde kwart is Donar heer en meester. Jasper Puister wordt veel gevonden onder de ring en is daar in zijn element getuige de 10 punten die hij in deze periode scoort. Als team wordt er beter verdedigd en UBALL komt nog maar mondjesmaat tot scoren. Het derde kwart wordt door de Groningers met 13-24 gewonnen wat resulteert in een 51-66 tussenstand.

Het spelbeeld blijft in de laatste periode ongewijzigd: Donar controleert de wedstrijd en loopt verder uit. Eindstand: 59-82.

Scores: Jasper Puister 14 punten (en 15 rebounds), Olivier Sipkens 12 punten, Mats van der Werf 11 punten, Délé Adetunji 11 punten, Lars Jung 9 punten, Gijs Deekens 8 punten, Sven van Mieghem 6 punten (en 11 rebounds), Jelte Mast 5 punten, Saverio Lisci 4 punten, Gimon Arkema 2 punten.

Zondag 23-4-23 Donar vs. Basketbal Acedemie Limburg

Omdat zaterdagavond BS Leiden verrassend verloor van Triple ThreaT begon Donar de wedstrijd zondagmiddag tegen Basketbal Academie Limburg in de wetenschap dat als er gewonnen zou worden, er een plek gestegen kon worden op de ranglijst en men als derde zou eindigen in plaats van vierde. Dat zou betekenen dat Donar in de kwartfinale van de playoffs om het kampioenschap van de Dutch Talent League niet tegen BAL zou hoeven aan te treden maar tegen Triple ThreaT.

Enkele spelers van BAL U22 speelden zaterdagavond een wedstrijd in de BNXT Silver League met de heren mee en kregen daarom voor de wedstrijd tegen Donar vrijaf.

Het eerste kwart beginnen de Groningers sterk. De bal wordt veelvuldig rondgepast en er worden gevarieerde aanvallen gespeeld. Maar liefst 9 verschillende Donar spelers scoren dit kwart en de tussenstand na 10 minuten spelen is dan ook 22-13.

In de tweede periode geeft het fysiek sterkere Donar gas en kijkt niet meer om. De sterk spelende Olivier Sipkens scoort 9 punten deze periode maar ook Sven van Mieghem laat zich niet onbetuigd met 7 punten dit kwart waarvan zijn driepunter uit de draai in de laatste seconde van de eerste helft de mooiste score was. Ruststand 48-21.

In het begin van de tweede helft probeert BAL met een zone verdediging de Groninger aanval te ontregelen. De Donar spelers raken niet van de wijs en door de bal goed rond te laten gaan wordt geregeld een vrijstaande speler gevonden voor een makkelijke score. Tussenstand na het derde kwart is 62-31.

De laatste periode is een formaliteit en BAL snoept enkele punten af van de grote achterstand: eindstand 77-49.

Scores: Sven van Mieghem 16 punten, Olivier Sipkens 15 punten, Mats van der Werf 9 punten (en 10 rebounds), Jelte Mast 9 punten, Lars Jung 9 punten, Gijs Deekens 5 punten, Jasper Puister 4 punten, Délé Adetunji 4 punten, Gimon Arkema 3 punten, Saverio Lisci 3 punten.

Hiermee is Donar U22 op de 3e plaats geëindigd in de Dutch Talent League en speelt het in de kwartfinale tegen Triple ThreaT. De kwartfinale wordt met een uit- en thuiswedstrijd gespeeld. De exacte speeldata worden nog vastgesteld.