Nieuws

Hayo Bijl: "Sport is het mooiste in de wereld"

Laatst geupdate: donderdag 03 augustus 2023

Een van de leden van het managementbureau van Donar is Hayo Bijl (30 jr). Samen met de anderen van het managementbureau bewoont hij een kantoorruimte achter in MartiniPlaza, waarbij uitgekeken wordt op de A7. Hier heeft de technische staf van de club ook een werkruimte. Hayo bekleedt daar de functie van ‘manager operations’.

hayo2-10-01-2021-300x200.jpg

Hayo is geboren in Veendam en heeft zijn hele jeugd daar gewoond. Na zijn middelbare school is hij in Heerenveen de CIOS-opleiding gaan volgen om daarna op 19-jarige naar Groningen te verhuizen om aan de Hanzehogeschool Sportmanagement te gaan studeren. Tijdens zijn studie is Hayo een jaar in Bournemouth (GB) geweest om daar een minor te volgen. Tijdens de minor in Engeland werd hij door een vriend gewezen op een stageplek bij Donar. Tijdens die stage voerde hij veel taken uit en toen er aan het einde van zijn opleiding een plekje vrij kwam op het managementbureau, was Hayo er als de kippen bij om te solliciteren. Uit 95 sollicitanten was hij de gelukkige die bij de club aan het werk kon. Eigenlijk wel bijzonder voor iemand die eigenlijk voetballer is en basketbal wel leuk vindt om een keer naar te kijken. Inmiddels is hij al vijfeneenhalf jaar werkzaam bij Donar.

Zijn dagelijkse werkzaamheden zijn vooral gericht op de wedstrijdorganisatie. Eigenlijk is Hayo de spin in het web van alle organisaties die betrokken zijn bij een goed verloop van de wedstrijden in MartiniPlaza. Samen met Gert-Jan Swaving (bestuur) zorgt hij voor de wedstrijdplanning en vervolgens regelt hij, dat elke (thuis)wedstrijd goed kan verlopen. Dat houdt in, dat voor de spelers, het publiek en alle betrokkenen de zaken zodanig zijn geregeld, dat een en ander vlekkeloos kan verlopen. Dat vindt Hayo ook meteen het mooiste wat er is in zijn baan. Alles regelen en dan zien dat het allemaal perfect verloopt. En als er dan gewonnen wordt, is dat de kers op de taart. “Sport is het mooiste wat er is in de wereld”. Tijdens de wedstrijden kan je vanaf de grote tribune Hayo meestal aantreffen in de ruimte achter de jurytafel, waar hij dan, keurig in het pak met stropdas voor, rustig op een tafeltje zit of druk heen en weer loopt om nog wat laatste zaken te regelen.

Op de vraag waarin Donar verschilt met de andere Nederlandse clubs, wijst hij op de grote schare fans die elke keer weer de tribunes bevolken en de grote betrokkenheid van iedereen die Donar een goed hart toedichten. Vanuit Europa krijgt Donar ook steeds het compliment dat de zaken zo goed geregeld zijn en dat de accommodatie zo goed is. De sfeer in MartiniPlaza wordt dan ook veelvuldig geroemd.\

Kijkend naar de hiërarchie in de club zie je dat officieel het managementbureau door het bestuur moet worden aangestuurd, maar in de praktijk is het een kwestie van heel veel samenwerken, om er #together voor te zorgen dat alles goed geregeld is. Hayo stuurt op zijn beurt de stagiaires (meestal drie van Sportstudies en/of een MBO-opleiding) aan. Dat doet hij samen met een collega en een vrijwilliger. Onder zijn verantwoordelijkheid (en dus aansturing) valt ook het grootste deel van de vrijwilligers, met name die vrijwilligers die bij de wedstrijden worden ingezet. Vanuit zijn functie is hij ook onderdeel van een aantal commissies (communicatie, entertainment en Donar Game Info app) binnen de club.

In deze tijd van beperkingen vanwege corona zijn de werkzaamheden toch wat anders. Hayo en de anderen op het managementbureau zijn voortdurend bezig om de zaken zo te regelen dat ze klaar zijn op het moment dat er weer gespeeld mag worden. Dat was afgelopen jaar extra moeilijk, omdat de richtlijnen constant aan verandering onderhevig waren. Zo waren er prachtige protocollen geschreven voor de hele basketbalwereld, maar eigenlijk voordat ze in de praktijk gebracht konden worden, waren ze alweer achterhaald. Toch moet je als club steeds klaar zijn om weer te kunnen opstarten.

Op de vraag wat het meest bijzondere was wat Hayo in die vijfeneenhalf jaar bij Donar heeft meegemaakt is het feit, dat, nadat hij in 2015 als manager ging werken bij Donar, de club meteen drie keer achter elkaar kampioen werd. Voor hem was dat dus eigenlijk normaal, maar zo normaal is dat helemaal niet als je de geschiedenis van de club bekijkt. En wat eigenlijk net zo hoog op zijn lijstje staat is het behalen van de halve finale in de FIBA Europe Cup.

Hayo: “Voor het komend jaar hoop ik dat iedereen gezond blijft en dat we zo spoedig mogelijk weer met een volledig gevuld Martiniplaza kunnen gaan spelen. Want daar doen we het allemaal voor”.

BERT TEN OEVER

Deel op social media

Meld je aan voor de

Donar Nieuwsbrief

Donar gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren