Nieuws

Interview: Donte Ingram

Laatst geupdate: woensdag 09 augustus 2023

13 OKT 2021 - Ik zit op de tribune in de MartiniPlaza. Ik heb vandaag een interview met Donte Ingram. We hebben afgesproken na de middagtraining. De Donar spelers oefenen spelsystemen en  Matthew Otten komt tussen de bedrijven door voor alle zekerheid nog even informeren of ik wellicht van “de vijand” ben. Ik kan de coach geruststellen. Om een uur of half 6 komt Donte aanwandelen, een atletisch gebouwde speler van 1,98 m. Bovendien een sympathieke persoonlijkheid.

donte01-10-2021.jpg

Donte komt uit een echte basketbalfamilie. Zijn vader speelde High School basketbal in New York en speelde gedurende 10 jaar in de basisteams van het Marine Corps. Een van zijn twee broers basketbalt nog steeds en oom Stan Gouard is coach bij de universiteit van Indianapolis.

Donte is op 15 augustus 1996 geboren in het stadje Danville, Illinois. Hij zat daar op de Danville High School. In de Chicago Tribune lees ik dat Donte geconfronteerd werd met “racial experiences” at Danville High School that made him want to live in a more diverse city.

Op zich natuurlijk een triest verhaal, maar met de overstap  vanuit het stadje Danville, ongeveer 140 mijl zuidelijk van Chicago, met ca. 30.000 inwoners naar Chicago met ca. 3 miljoen inwoners kwam hij in een warmer (stedelijk) nest. Jabari Ali Parker (later NBA-speler bij de Boston Celtics) overtuigde Donte een overstap te maken naar de Highschool  Simeon Career Academy in Chicago. Op deze highschool groeide Donte als basketballer.

Na Simeon speelde Donte college basketball bij de Loyola Ramblers. Donte’s stats liegen er niet om bij de Loyola Ramblers. Donte speelt zich bovendien enorm in de kijker door in 2018 met zijn team de NCCA Final Four te bereiken, in de VS een college basketball-spektakel van formaat. Al deze prestaties vallen ook op bij NBA-scouts.

Donte schuurt even tegen de Chicago Bulls aan en hij heeft contacten met de Dallas Mavericks en de Charlotte Hornets. Op 8 oktober 2018 tekent Donte een zgn. Exhibit 10 contract bij de Dallas Mavericks. Een Exhibit 10 contract is vooral bedoeld om spelers te stimuleren om in de G League, een soort kweekvijver  van de NBA, te blijven spelen in plaats van naar het buitenland te gaan.

Donte speelt een aantal jaren in deze NBA G (ook wel de G League), in eerste instantie bij de Texas Legends (Dallas Mavericks) en vervolgens bij de Greensboro Swarm (Charlotte Hornets).

Zoals bekend heeft Donte dit seizoen zijn contract bij de Nelson Giants uit Nelson (Nieuw Zeeland) ingeruild voor een contract bij Donar.

Ingram is een linkshandige en zeer veelzijdige forward, die op meerdere posities uit de voeten kan. Twee eerdere trainers/coaches in de VS en in Nieuw Zeeland beschrijven de kwaliteiten van Donte. Vooral  zijn coach Porter Moser bij de Loyola Ramblers in Chicago beschrijft hem in onnavolgbare en bijna niet te vertalen basketbaltermen. Iets voor de echte ingewijden onder ons.

Porter Moser geeft een aantal kwalificaties over Donte. Ik heb me niet gewaagd aan de vertaling:

’I love Donte. He is a mismatch guy. He can switch defensively on (positions) one through four, he can guard a big inside, we trap the post with him, he can knock down a 3, put it on the deck and you can post him up. That gives us a lot of options offensively and defensively.’

Nelson Giants headcoach Michael Fitchett zet het volgende over Donte op de website van de club:  ‘He can shoot the hell out of the ball and also slash to the basket. We will look for him to create for us and make the game easier for the rest of our team.’

Wat velen waarschijnlijk niet weten is dat Donte een fervent verzamelaar is van sneakers. Hij heeft tientallen paren. Zijn meest geliefde paar zijn heldere, veelkleurige Nike sneakers die voor Donte zijn ontworpen om zijn vriend en voormalig Simeon teamgenoot Saieed Ivey te eren. Ivey werd in juni 2016 in Los Angeles doodgeschoten, het was op zijn 20e verjaardag. Ivey’s shirtnummer 2  kwam op de bovenkant van de sneaker en het acronym FINAO – failure is not an option- kwam op de zijkant. Saieed Ivey was één van de eerste vrienden van Donte in Chicago. Op mijn vraag in het interview of zijn shirtnummer 2 bij Donar ook een eerbetoon is aan zijn vriend Ivey knikt Donte. Ik heb het idee dat het hem nog steeds raakt.

COR EENKEMA

Deel op social media

Meld je aan voor de

Donar Nieuwsbrief

Donar gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren