Nieuws

Interview: Gert-Jan Swaving

Laatst geupdate: donderdag 03 augustus 2023

Sinds zevenenhalf jaar maakt de 53-jarige Gert-Jan Swaving deel uit van het bestuur van Donar. Zijn functie is secretaris en wedstrijdplanning. Nadat hij een jaar daarvoor al was gevraagd, maar nog niet had toegehapt, werd hij in het seizoen 2012/2013 opnieuw benaderd en ging hij er vol voor. Gert-Jan vond het een grote eer dat hij was gevraagd, als Donar supporter had hij grote affiniteit met de club.

De eerste twee jaar was het met betrekking tot zijn eigen functioneren vooral een kwestie van veel dingen ontdekken. Hij zag dat niet alles binnen de club deugde. Het voornaamste was eerst te zorgen dat de club zo gauw mogelijk gezond werd, het was een tijd van saneren en overleven maar tegelijkertijd moest er wel kwaliteit op het veld staan. Dit lukte en sportief gezien kwamen ook de grote successen van Donar. Europees basketbal werd steeds belangrijker en is sindsdien ook een verdienmodel geworden. Vanaf dat moment kon er met een open blik weer naar nieuwe dingen worden gekeken. Zo kwam er een succesvolle start voor Donar Startup Assist, is er binnen de club een Goldcard in het leven geroepen, kon er gewerkt gaan worden aan een visiedocument en ontstond het idee voor een Donar-app. Er werden op allerlei gebied weer stapjes gemaakt.

Gert-Jan kent zijn vrouw Wilma al vanaf de middelbare school. Zij is ook basketballiefhebber en heeft zelf ook gespeeld. Ze was zelfs aanwezig bij het eerste kampioenschap van Donar in 1982 en heeft daarmee alle kampioenschappen van Donar van nabij meegemaakt. Gezamenlijk gaan ze naar alle thuiswedstrijden. Hun drie zoons zitten ook alle drie op basketbal, één bij De Groene Uilen-Moestasj en twee bij Celeritas Donar. Een basketbalgezin in hart en nieren. Dat maakte de stap voor Gert-Jan om in het bestuur te gaan wel eenvoudiger. Van huis uit voelt hij zich altijd gesteund, want bestuurslid zijn is wel een job die de nodige tijd vergt naast het gezinsleven.

In het dagelijkse leven is hij sinds begin 2019 programmamanager en plaatsvervangend directeur van Het National Programma Groningen. Zo werkt hij onder andere aan het project Toukomst. Een project waarbij het de bedoeling is om ideeën van Groningers te bundelen en te willen bouwen aan een betere leefomgeving in Groningen, gezondere natuur en ook een betere economie. Er is Gert-Jan altijd veel aan gelegen geweest om iets voor de uitstraling van de provincie Groningen te kunnen betekenen. Maar al vertellende moet hij bekennen dat eigenlijk de club Donar wel voor de meeste uitstraling zorgt en daar is hij trots op.

Naast basketbal heeft Gert-Jan nog een andere grote hobby, hij is een fervent vogelaar, al heeft hij daar momenteel niet echt veel tijd voor. Elk jaar gaat hij met een kennis een vogeltrip maken, telkens naar een ander land. Zo is hij al naar Georgië, Israël, Marokko en Oman geweest en hoopt hij in de toekomst nog eens naar Suriname te kunnen gaan. Vorig jaar in de zomervakantie is hij met het gezin nog in Colombia geweest. Het ochtendgedeelte probeerde hij dan zoveel mogelijk tijd voor zichzelf te hebben om de rest van de dag met vrouw en kinderen door te brengen. Een favoriet vakantieland heeft hij niet. Telkens een ander land betekent namelijk telkens nieuwe vogels!

Donarfan is hij al sinds 1986. Het bezoeken van wedstrijden heeft na de geboorte van zijn kinderen even op een lager pitje gestaan, echter in 2003 is hij als seizoenkaarthouder weer aangehaakt. Het seizoen dat Ton Boot trainer werd. “Sindsdien is er veel veranderd, sinds de komst van Ton Boot is kampioen worden de norm geworden bij Donar” aldus Gert-Jan. “De grote fanbase was er natuurlijk altijd al, maar vanaf dat moment is de slapende reus wakker gemaakt”. Donarspelers die de afgelopen decennia indruk op hem hebben gemaakt zijn Bernard Day (eind jaren 80, volgens Gert-Jan een mini Michael Jordan), Valmo Kriisa (geweldige point guard in de tijd van Ton Boot) en Jason Ellis (geweldige verdediger en echte teamplayer van Donar in het kampioensjaar 2010).

Als bestuurslid van Donar zijn het momenteel drukke tijden voor Gert-Jan. Het kostte hem een aantal weken van zijn geplande vakantie. Zijn hoofdbezigheid is natuurlijk dat hij zich met de competitieplanning bezighoudt. En dat is in Coronatijd een hele uitdaging. In de zomer is hij continu bezig geweest met een opzet te maken om zoveel mogelijk supporters te kunnen huisvesten in MartiniPlaza, daarbij ervan uitgaand dat er per 1 september wel een versoepeling van alle maatregelen zou komen. Toen dat echter niet doorging moest het hele plan weer worden bijgesteld. Er werden protocollen gemaakt om de oefenwedstrijden Coronaproof in MartiniPlaza te spelen en daarvoor kreeg Donar enorm veel lof. Maar ook die situatie is inmiddels weer veranderd, nu mag er helemaal geen publiek bij de wedstrijden aanwezig zijn. Hij beseft dat de club dit momenteel niet zelf in de hand heeft, al probeert de club er alles aan te doen om de fans zoveel mogelijk tegemoet te komen, beseffende dat de fans enorm loyaal zijn en daar waardering voor verdienen.

Gert-Jan is ook Donar vertegenwoordiger in één van de werkgroepen die zich bezighoudt met de totstandkoming van de BeNeLiga. Dit proces ging in Coronatijd gewoon door. Er is een mooi format bedacht en het enthousiasme voor de ideeën worden steeds breder gesteund. Zelf ziet hij de plannen ook helemaal zitten. Hij verwacht dat alle werkgroepen eind oktober wel klaar zullen zijn en meer naar buiten zullen brengen. De ontwikkelingen binnen de DBL ziet hij als positief. Vanuit Donar is er een situatie gecreëerd dat de kwaliteitsnorm de FIBA-norm moet zijn. De andere teams zijn erin meegegaan. Bij de uitbreiding van het aantal teams in de competitie heeft hij vooralsnog een beetje een dubbel gevoel, aan de ene kant ziet hij het voor de sportieve kwaliteit niet meteen als een verrijking, hoewel de splitsing van de teams na een enkele competitie ook wel weer interessant kan zijn. Hij juicht het wel toe dat er blijkbaar op meer plekken in Nederland een drive is om professioneel basketbal te willen spelen.

Over de gehele organisatie van Donar is hij positief, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Zo moet er altijd vooruit gedacht worden dat bepaalde posities in de organisatie weer ingevuld moeten gaan worden. Op commercieel vlak en op marketinggebied zit de club ook niet stil en probeert het nieuwe wegen in te slaan. Er wordt aan gedacht om naar verbetering te zoeken met betrekking tot de capaciteiten voor krachttrainingen voor de teams. Hij ziet dat er ook nog wel vooruitgang te boeken is in de videotak voor tijdens de wedstrijden. Er kunnen genoeg kleine professionele stapjes gemaakt worden. Blij is hij met het feit dat er inmiddels al een digitaal programmaboekje is dat nieuwe mogelijkheden biedt.

Als hem gevraagd wordt wat de stip op de horizon is waar Donar volgens hem nog naar toe moet geeft Gert-Jan vrij gedecideerd een antwoord: “Structureel Champions League spelen!” Echter zijn daar volgens hem wel een aantal voorwaarden voor nodig: een grotere hal en een nog meer verbeterde organisatie, daarmee hopende de spelersbudgetten minimaal te kunnen verdubbelen. “Dit jaar hebben we er helaas net weer naast gegrepen, maar het gaat ons zeker lukken!

HANS NORDER

Deel op social media

Meld je aan voor de

Donar Nieuwsbrief

Donar gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren