Nieuws

Viktor Gaddefors: "Ik ben een echte teamplayer"

Laatst geupdate: woensdag 09 augustus 2023

20 JAN 2023 - Het is 8 oktober 1992 als Viktor Gaddefors in Östersund (Zweden) het levenslicht ziet. Met een vader die professioneel basketballer is en een moeder die dat voor haar eerste zwangerschap ook was, is het geen wonder dat Viktor, ook met hulp van zijn twee jaar oudere broer, het basketballen met de paplepel krijgt ingegoten. Nu, op 30-jarige leeftijd, speelt hij zijn wedstrijden voor Donar als small forward. Daartussen ligt een constante ontwikkeling binnen de basketballerij.

viktor2-11-12-2022.jpg

Viktor is een jaar of vier als hij voor het eerst echt met basketbal te maken krijgt. Niet dat hij door zijn ouders werd gedwongen om te kiezen voor basketbal, maar hij vond het gewoon heel leuk om met die oranje bal te stuiteren en te proberen die door een ring te werpen. School was eigenlijk vanaf het begin niet echt zijn dingetje. Het was meer een noodzakelijk kwaad. Er was maar één ding waarop hij zich wilde en kon focussen en dat was basketbal. In Uppsala startte dan ook zijn basketbalcarrière. Op 16-jarige leeftijd speelde Viktor al in het eerste van Uppsala.

Toen hij 18 was koos Viktor er bewust voor om in Italië te gaan spelen voor Virtus Bologna. Veel leeftijdsgenoten kiezen er dan vaak voor om in Amerika college te gaan spelen, maar dat zou dan betekenen dat er ook gestudeerd moest worden en dat was nu juist wat Viktor niet wilde. Achtereenvolgens en tot nu toe speelde Viktor voor Virtus Bologna, Sidigas Avellino, opnieuw Virtus Bologna, Pallacanestro Mantovana, Juve Caserta, terug bij Uppsala, Antibes Sharks, Södertälje BBK en CS Dinamo Bucuresti. En nu sinds twee maanden bij Donar als vervanger van Butjankovs.

Viktor heeft de prettige eigenschap, dat hij altijd wil winnen en dat doet hij altijd op zijn manier. “Ik speel heel fysiek en doe altijd mijn uiterste best. Mijn kracht is vooral dat ik de wedstrijd kan lezen en door mijn acties de medespelers ook kan helpen om beter te gaan spelen. Ik ben een echte teamplayer”.

Al bijna zijn hele carrière is Viktor Zweeds international. Bij de jeugd -16 debuteerde hij en vervolgens maakte hij ook deel uit van de selecties -18, -20 en nu dus bij het nationaal mannenteam. Hij is daar startend speler op positie 3. Er zijn een paar korte onderbrekingen geweest in die loopbaan bij het nationaal team door een blessure en een persoonlijk iets.

Op de vraag hoe het niveau van het basketbal in Zweden is, antwoord Viktor dat dat hoger ligt dan veel mensen denken. “Er zijn veel jonge spelers die een goede ontwikkeling doormaken en daar zit echt veel toekomst in. Het probleem is echter dat er niet voldoende geld is om die ontwikkeling ook echt te voeden binnen Zweden”.

Basketbal is in Zweden maar een kleine sport. Min of meer vergelijkbaar met de situatie in Nederland. In Zweden is voetbal nummer één, gevolgd door ijshockey en floorball. En natuurlijk de andere wintersporten als skiën en schaatsen. Viktor beheerst die laatste twee sporten niet. Door het basketballen is hij in de winter eigenlijk nooit thuis, maar elders in Europa actief als professioneel basketballer en kan/mag hij die twee sporten niet beoefenen.

In de twee maanden dat Viktor nu actief is in Groningen is hij heel enthousiast over de club geworden. Vanaf de eerste dag voelde hij een warm welkom en wist hij dat hij met een serieuze club te maken heeft. “De medespelers hebben me perfect geholpen en eigenlijk iedereen binnen de club was bijzonder behulpzaam”. Door het drukke programma is er nog niet veel tijd geweest om echt wat van Groningen te bekijken. In de korte periode rond de jaarwisseling is Viktor nog even terug geweest naar Zweden. 23 en 27 december moesten er nog een bekerwedstrijd en een competitiewedstrijd worden afgelegd. Maar die korte tripjes naar ‘huis’ is Viktor wel gewend.

De thuiswedstrijden tegen Leiden en Zwolle werden bijgewoond door ruim 3000 bezoekers. “Dat was ‘amazing’. De hulp van de fans hadden we nodig om een zo goed mogelijk resultaat te boeken”.

In Groningen woont Viktor alleen in een appartement dicht bij de andere spelers. Ze zitten allemaal eigenlijk bij elkaar in de wijk Beijum. Dat geeft hen ook de mogelijkheid om veel dingen samen te doen tussen de wedstrijden en trainingen (en rusten) door. In Zweden heeft Viktor een vriendin en een hond. Beiden mist hij heel erg. Gelukkig ligt Zweden niet heel ver van Groningen, dus een tussendoortje (twee kanten op) is ook zo gemaakt.

Viktor is eigenlijk helemaal op basketballen gericht. In zijn vrije tijd beoefent hij niet zo veel hobby’s. Hij heeft geprobeerd om gitaar te spelen, maar dat was niet zo’n succes. Het liefst gaat hij wandelen en spelen met zijn hond, maar dat lukt nu in Groningen niet. Hij leest momenteel wat nieuwe boeken en hij is nogal eens met gamen bezig. “Ik ben wel een beetje een nerd op dat gebied”. Dat gamen doet hij vooral online en dan met name met zijn broer. “Dat geeft me ook de mogelijkheid om met hem te praten”.

Het grootste succes op het gebied van basketbal is geweest dat hij twee jaar geleden met Södertälje de finale haalde in Zweden. “We verloren die finale wel, maar het was een geweldig resultaat dat we met het team zo ver waren gekomen”. Daarnaast was het behalen van het Europees kampioenschap met het -20 team een topprestatie.

Tot slot wil Viktor het volgende nog delen met de fans: “Keep coming to the games to support us and we do our very best to give you winning games”.

BERT TEN OEVER

Deel op social media

Meld je aan voor de

Donar Nieuwsbrief

Donar gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren