Nieuws

Wilna de Bruin: "Donar werkt verslavend"

Laatst geupdate: donderdag 03 augustus 2023

wilna-300x225.jpg

Een bezoek aan Wilna de Bruin, gastvrouw van de BBC, is een belevenis op zich. Zeker als je houdt van het Groninger landschap. Vanuit Groningen ga je in noordelijke richting en als je Den Andel hebt gehad en je denkt dat hier niets meer boven gaat, kun je nog een stukje verder. Over de dijk, midden in het open Groninger landbouwlandschap, maar wel beschut door die dijk, woont Wilna samen met haar man Alex. Naast de voordeur staat een mini-bieb. Mensen uit de buurt kunnen hier boeken lenen of ruilen en als er eens een boek niet terugkomt, is dat ook niet erg. Wilna heeft namelijk heel veel boeken en ze vindt het leuk dat ze die passie kan delen met anderen.

Wilna, geboren in Bussum en voor een deel opgegroeid in Oudeschoot bij Heerenveen is altijd managementassistente geweest bij de provincie Groningen. Inmiddels is ze gepensioneerd en geniet van de plek van wonen in het noord Groningse landschap en van Donar.

Al in 1976 raakte ze verknocht aan het spelletje basketbal. Alex nam haar een keer mee. Eerst naar ijshockey en daarna naar basketbal. Ze vond het fantastisch om te zien hoe 10 van die grote kerels op het veld zich inspanden om zo veel mogelijk punten te maken. Dat was nog in de oude Evenementenhal. Op de houten tribune, waar je altijd op tijd moest zijn om dat ene plekje waar je graag zat, ook daadwerkelijk te kunnen innemen. Vooral de sfeer die er altijd hing/hangt wordt genoemd als een belangrijke drijfveer om de wedstrijden te volgen. Eigenlijk wordt er geen thuiswedstrijd overgeslagen. Zo gauw het speelschema bekend is, worden de data in de agenda gezet en wordt de rest eromheen gepland. “Donar werkt verslavend op mij”.

26 jaar geleden werd ze opgenomen in de groep vrijwilligers die ervoor zorgen, dat de wedstrijden gehouden kunnen worden en dat alles in goede banen wordt geleid. Via het staan bij het koffiezetapparaat en achter de bar helpen werd ze gevraagd om gastvrouw te worden bij de BBC. En sinds die tijd staat ze altijd bij de ingang van de BBC en heet iedereen welkom en als de gasten vertrekken wenst ze ze altijd ‘wel thuis’. Ook zorgt ze er met haar team voor, dat iedereen op de juiste plek zit. Ze wordt daarbij tegenwoordig geassisteerd door een groep studenten van het Noorderpoort College. Die moeten er altijd op tijd zijn en dragen een keurig pak, geaccentueerd met een blauw sjaaltje of een stropdas. Wilna is ‘heel streng’ voor de studenten, want ze vindt het belangrijk, dat de gasten in de BBC op een keurige manier tegemoet getreden worden. Ze vormen samen het visitekaartje voor de leden van de BBC. Onlangs stonden twee van die studentes te swingen op de muziek. Dat kon dus echt niet. Ze kregen dat ook meteen te horen. “Als je in functie bent, doe je dit niet”. Er zijn regels en die moeten worden nageleefd. Tot voor kort werd ze ook geassisteerd door haar zoon Richard, maar die is gestopt. Ze vulden elkaar altijd goed aan. Het wordt lastig om een goede vervanger te krijgen.

Inmiddels kent ze nagenoeg alle leden van de BBC en heeft ook veel persoonlijke contacten. Ze maakt een praatje als dat mogelijk is, helpt nieuwe leden hun weg te vinden, terwijl ze voortdurend het geheel in ogenschouw neemt. En als er iets mis gaat, grijpt ze ook meteen in. Wanneer familie van spelers op bezoek komt, begeleidt ze die ook als het enigszins mogelijk is. Zeker als die mensen voor de eerste keer komen.

De waardering voor haar werkzaamheden voor Donar is groot. Zowel binnen de club als daarbuiten. Inmiddels is ze ook gastvrouw bij de wedstrijden van het Nederlands team. Hartverwarmend is het

als ze daarover vertelt. Daar komt ze soms ook oud-spelers tegen van jaren terug. Heel vaak krijgt ze dan een knuffel van ze.

Nu is het contact met de spelers ook goed. Het is namelijk de bedoeling, dat alle spelers na de wedstrijd zich vervoegen in de BBC. Elke speler krijgt dan van Wilna muntjes om wat te kunnen drinken. En de spelers hebben dus goed in de gaten dat ze Wilna ‘te vriend’ moeten houden.

Over de huidige beperkingen door corona is ze duidelijk. “Ik mis het enorm. Ik had me er maanden op verheugd dat we weer los konden, maar dat kan helaas nog niet. Op de wedstrijddagen ben ik er zelfs wat chagrijnig van als ik niet naar de wedstrijd kan. De stream is ook leuk, maar ik mis dan het directe contact met de gasten”.

Toen ze bij de provincie met pensioen ging heeft ze haar afscheid gevierd tijdens een wedstrijd van Donar. 39 gasten werden door haar uitgenodigd voor een play-off wedstrijd, waarbij ze een speluitleg kregen, de wedstrijd konden bekijken en na afloop een speciale hoek in de BBC kregen voor de afscheidsborrel.

Ze is nog lang niet van plan te stoppen met deze grote passie. “Zo lang ze niet zeggen, dat ik niet meer welkom ben, blijf ik komen en doe ik mijn werk met heel veel passie en plezier”.

BERT TEN OEVER

Deel op social media

Meld je aan voor de

Donar Nieuwsbrief

Donar gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website, onder andere om deze te analyseren en te verbeteren.

Accepteren